Danes je kot uvod v Evropski teden denarja (21. do 27. marec), ki je namenjen dvigu finančne pismenosti prebivalstva, potekal nacionalni kviz mladih za uvrstitev v finale Evropskega denarnega kviza.

Nacionalni kviz je v Sloveniji organiziralo Združenje bank Slovenije, ki je članica Evropske bančne federacije. Udeležili so se ga učenci, stari od 13 do 15 let, iz 22 slovenskih šol. Odgovarjali so na 18 vprašanj s področja financ in digitalne varnosti.

Letošnji zmagovalci, ki so se pripravljali pod mentorstvom Sonje Sušin, prihajajo iz Šolskega centra Velenje. Prvo mesto je osvojila dijakinja Lejla Ameti. Drugo uvrščeni učenec, Mare Trošt, ki prihaja iz Osnovne šole Dušana Muniha, Most na Soči, se je na kviz pripravljal pod vodstvom Agnes Kozorog. Tretje mesto je zasedla dijakinja Manca Beričnik Feucht, prav tako iz Šolskega centra Velenje.

 

Finalni vseevropski kviz bo prek spleta potekal 10. maja – na njem pa bodo sodelovali mladi iz več kot 35 evropskih držav. Leta 2019 je ekipa Osnovne šole iz Mosta na Soči na finalnem evropskem tekmovanju premagala več kot 100.000 predstavnikov šol iz 28 evropskih držav in osvojila prvo mesto. Tudi mi smo se pogovarjali z zmagovalkama.

Tudi letos držimo pesti za naše predstavnike.