To nam je prvi dan Jesenske finančne šole za najstnike povedala 14-letna Meta, ki se je poleg preostalih več kot 50 najstnikov odločila, da krompirjeve počitnice izkoristi za nabiranje finančnega znanja.

Mladim, ki so prišli tudi iz Ormoža, Ajdovščine, Trebnjega, je Maruša Goršak, karierna svetovalka iz E-študentskega servisa, prvi dan predstavila možnosti iskanja počitniškega dela. Spoznali so, katera banka je zanje najugodnejša in pokukali v svet delnic. Zdaj, ko smo bili priča, da je cena delnice Petrola ob odstopu glavnih akterjev uprave upadla, je mlade zanimalo, od česa so odvisni padci in rast delnic. »Velik vpliv na spremembe tečajev imajo absolutno čustva ljudi, predvsem kratkoročno,« je mladim pojasnil Gregor Kurent, upravljavec premoženja pri NLB Skladih.Kaj pa dolgovi?

Prvič pa je Natalija Zupan, direktorica družbe EOS KSI, kjer se ukvarjajo z izterjavo dolgov, mlade opozorila na pasti zadolževanja. Kako najstniki gledajo na zadolževanje? Kratka anketa, ki smo jo izvedli med udeleženci prek spletnega orodja Mentimeter, ki v živo meri odzive udeležencev, je pokazala: 1. več kot 60 odstotkov si je že izposodilo manjše zneske denarja, a so ga tudi hitro vrnili; 2. večina bi se zadolžila za izobraževanje in šolstvo, stanovanje, malo manj pa za avto, motor ali računalnik, pametne telefone.