Mlade je zadnji dan Poletne finančne šole obiskal in nedvomno najbolj nasmejal glasbenik, voditelj, imitator Tilen Artač – ni šlo brez predsednika vlade Marjana Šarca, Angelce Likovič in tudi motorne žage. Objavljamo TOP 5 vprašanj za znanega Slovenca.

Obiskal nas je imitator, voditelj, glasbenik Tilen Artač. Foto: Jure Makovec

1. Igrate violončelo. To ni ravno poceni glasbilo. Koliko denimo stane?

Violončelo lahko stane nekaj tisoč evrov, lahko pa je tudi v vrednosti avtomobila srednjega ali visokega cenovnega razreda. Je pa to nedvomno naložba, če se s tem ukvarjaš, s tem služiš denar, ki se ti sčasoma povrne.

2. Vemo, da oponašate zajeten venček politikov. Ste kdaj prišli v stik z njimi?

Sem. Ko sem denimo začel imitirati nekdanjega predsednika Milana Kučana, sem bil povabljen na neki dogodek, ki se ga je udeležil tudi on. Po nastopu je pristopila do mene njegova žena, gospa Štefka Kučan, in mi rekla, da imam isti glas, a je spoznala tudi, da sem nekoliko mlajši. (smeh) Nekateri sprejmejo to zelo v redu, nekateri pa se s tem niti ne ukvarjajo. Nisem pa dobil nobene negativne kritike, ker vsak politik ve, da je to zanj pravzaprav promocija. Če se politika ne imitira, pomeni, da ni dovolj aktualen. Zato sumim, da si tega želijo.

3. Delate na različnih področjih, imate tudi kakšnega agenta?

Slovenija je zelo majhna in zdi se mi, da ga ne potrebujem. Rajši sem sam sebi agent, tajnica – v resnici je poleg ustvarjanja še veliko obstranskega dela … Ampak meni je to všeč, veliko se naučim, všeč mi je, da imam vse niti v svojih rokah. Zdi se mi v redu, da sem sam svoj gospodar.

4. Kaj pa finančno? Kaj vam prinaša največji zaslužek?

Televizijski in radijski nastopi so nedvomno moj glavni vir dohodka. Ko gre za glasbo, pa delam različne projekte, tudi poučujem, ne ravno veliko, ker žal nimam dovolj časa.

5. Mladi so polni idej o tem, kam denar vlagati, kako ga plemenititi, no, tudi zapravljati. Kaj pa vi, kam vlagate svoj denar?

Zelo zgodaj sem začel delati pri televiziji in radiu, če se prav spomnim, pri 17 letih, tako da sem načeloma zelo zgodaj začel služiti denar. S tem sem si plačal študij v Zagrebu in Gradcu. Kupil sem si tudi glasbila, veliko sem vlagal v znanje. Spoznal sem, da je najbolje vlagati v stvari, na katere se spoznam. Tudi če denimo kupiš slabo glasbilo in ga hočeš kdaj prodati, imaš lahko veliko izgubo. V delnice, plemenite kovine, kriptovalute in podobno ne želim vlagati, saj se na to ne spoznam.

Slovenci smo posvojili spletno nakupovanje!

Miran Varga, strokovnjak za spletno nakupovanje in IT

Splet ponuja na milijone e-trgovin, samo Slovenija jih ima več kot tisoč. »Vedno se vam splača preveriti, kje dobiti izdelek po najugodnejši ceni,« je mladim svetoval Miran Varga, strokovnjak za e-nakupe. Na spletnih primerjalnikih so preverili cene za iphone xs max 64 GB. »Že samo med domačimi ponudniki so velike razlike v cenah,« so se čudili mladi. Pa mladi zaupajo svoje kreditne kartice spletnim trgovinam, nas je zanimalo. »Odvisno katerim,« so bili najstniki enotnega mnenja. »Večjim, kot je Amazon, zaupam, manjšim lokalnim pa ne,« je poudaril 13-letni Maks. Izdelke še vedno najraje plačujejo po povzetju. A so tudi izjeme. Petnajstletni udeleženec je denimo prek spleta kupil pulover kar z bitcoini. Splet pa nam lahko pomaga tudi pri prodaji SV“>stare krame. Mladim prodaja nikakor ni tuja. Povedali so nam, da so prodali kolo za 650 evrov, karte yugioh za 50 evrov ter tudi telefon. Devetnajstletna Tija je povedala, da za prodajo najraje uporablja Instagram. »Naredim objavo v zgodbah (Story) na Instagramu, da jo vidijo moji prijatelji,« je povedala. Trinajstletni Samo pa je prodajal svoje stvari, med katerimi je bil tudi majhen hranilnik, kar na ulici in zaslužil 45 evrov!