Ko so mladi na Poletni finančni šoli slišali, koliko jih stane nakup avtomobila in potem še vzdrževanje, so bili skorajda brez besed. Še sreča, da jim je popotnica Maja Novak – Mayita potem predstavila, kako poceni potovati po svetu, vendar nikakor brez zavarovanja. Katera so ta, ki jih mladi res potrebujejo, jim je predstavila Mirella Miškič iz NLB Vita.

»Mama mi je povedala, da eno celo plačo na leto porabi samo za avtomobil,« nam je povedal udeleženec poletne finančne šole. Očitno se bomo še dolgo vozili s »trolo« in s kolesi, so šušljali mladi, ko so slišali kakšni so stroški nakupa in vzdrževanja avtomobila. »Še preden se odpeljete z avtomobilom na cesto plačate okrog šest tisoč evrov, če si vzamemo primer Renault clio letnik 2012, upoštevamo stroške, ki so povezani z vozniškim dovoljenjem, potem pa je treba vsako leto dodatno odšteti še okrog dva tisočaka,« je mladim izračun stroškov povezanim z avtomobilom predstavil Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si.

19-letna Tija pa se je to poletje znašla. »Vozim se s skuterjem, za katerega ni potrebno vozniško dovoljenje, sposojam pa si ga kar od prijateljice, ki ga ne potrebuje, jaz pa se lahko enostavno odpeljem na delo,« je pojasnila in dodala, da je njen strošek povezan z vožnjo gorivo in čelada, ki si jo je kupila.

»Hmmmm … ne vem, ali sem zavarovan!?!«

Predzadnji dan poletne finančne šole se je sicer vse vrtelo okoli zavarovanj. Med drugim so mladi spoznavali tudi razliko med življenjskim in nezgodnim zavarovanjem. Na naše presenečenje pa mladi sploh niso vedeli, ali imajo nezgodno zavarovanje, ki je zanje v tem trenutku ključno. »Danes za domačo nalogo o tem povprašate svoje starše,« smo jim naročili. »Kaj pa varnost sploh pomeni,« je zanimalo predavateljico Mirello Miškič, direktorico sektorja za trženje in prodajo NLB Vita. Mladi udeleženec je odgovoril, da je zavarovanje pomembno, da nam zavarovalnica finančno pomaga ob kakšni neljubi situaciji. V julijskem terminu poletne šole je nek najstnik povzel vsebino zavarovanja z enim stavkom: »Zavarovanje je kot čelada na glavi!«

Foto: Iztok Lazar

Zgodbe so tiste, ki se nam najbolj vtisnejo v spomin, zato je zavarovalnica NLB Vita na dogodek povabila ročnega kolesarja in paraolimpijca Primož Jeralič, ki je mladim povedal svojo zgodbo. Namreč Primož Jeralič se je pri 24. letih ponesrečil med smučanjem in postal paraplegik. »V študentskih letih smo denar porabljali za vse drugo, samo za zavarovanja ne,« je povedal mladim. Ker Jeralič ni imel sklenjenega nezgodnega zavarovanja so bili stroški prilagoditve novemu življenju precejšnji.« Ker ni imel zavarovanja, je moral denar zaslužiti drugače. »Tudi prvo tekmovalno kolo sem si kupil z dobrodelno akcijo En evro za vsak kilometer,« je pojasnil mladim.

Foto: Iztok Lazar

Kaj pa poceni potovanja?

Kako enostavno in poceni je danes potovati po svetu je povedala popotnica Maja Novak – Mayita, ki dela kot stevardesa na jahtah pri najbogatejših ljudeh na svetu. Pri 19. letih se je s prijateljico prvič odpravila na potovanje v Maroko, pri 22. letih je prvič delala v tujini kot vaditeljica v poletnem kampu, nato je opravljala delo au-pair oziroma varuške na Novi Zelandiji. Zaradi izkušenj z delom v turizmu je postala stevardesa na jahtah za najprestižnejše goste. »Vsi mislijo, da se bogati ljudje obnašajo vzvišeno, kar po mojih izkušnjah ne drži, saj sem imela z vsemi precej dober odnos,« je povedala 32-letna Maja. Mladim je povedala, da so potovanja z nekaj »triki« veliko cenejša, da obstajajo možnosti, da na potovanjih lahko tudi delamo. »Sama sem v zameno za prenočišče in hrano deset dni delala pri družini, kjer sem pasla krave, hranila pujse in kokoši ter pazila na otroke. Skratka počela stvari, ki jih še nisem.« Ker pa se na potovanjih lahko pripeti marsikaj – tudi bolezen, poškodbe, je treba misliti tudi na dodatno zavarovanje za tujino. »Sama si ga vedno uredim, ko grem na pot, nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi, ko si na drugem koncu sveta,« je priporočila mladim.