Udeležencu Poletne finančne šole za najstnike Maksu so starši podarili delnico Appla, Aleks je ob rojstvu dobil od očeta 200 delnic Nokie, Deja pa ima slovenske delnice Triglava in Petrola. Nik pa si je z zaslužkom od počitniškega dela kupi kriptovalute. Na kaj morajo biti mladi lastniki pozorni?

Bodite požrešni, ko se drugi bojijo, in bojte se, ko so drugi pohlepni, je sloviti rek borznega guruja Warrena Buffetta, ki ga je v današnjih razmerah še kako dobro upoštevati. Trinajstletni Maks pa nam je na Finančni šoli za najstnike, ko smo imeli na programu borzni dan, povedal, da je za rojstnodnevno darilo dobil delnico Appla. »Imam jo, ampak ne vem, kaj se z njo dogaja.« Aleks je, zanimivo, lastnik kar 200 delnic nekdaj slavnega finskega podjetja Nokia. »Oče mi jih je podaril ob rojstvu. Niso vredne ravno veliko. Ko bom kupoval sam, se bom raje odločil za katero drugo tuje podjetje,« je razložil. V nasprotju s fantoma pa 13-letna Deja meni, da je bolj pametno imeti slovenske delnice. »Imam nekaj slovenskih delnic, Triglav in Petrol. Slovenske pa zato, ker jih imajo tudi starši. Delnice, kot sta Facebook in Apple, me ne zanimajo, prisegam pa na delnice slovenskih podjetij,« nam je povedala udeleženka Poletne finančne šole za mlade. Izbira delnic je velika, katero zdaj izbrati?

»To ni črno-bela odločitev. Je pa nedavna raziskava pokazala, da denimo ameriški upravljavci dejansko bolje upravljajo delnice podjetij, ki so jim geografsko bliže,« je komentiral upravljavec premoženja Vid Pajič iz Triglav Skladov in dodal, da je delnice dobro kupiti, ko so »na razprodaji«, torej ko tečaji upadejo. »Delnice podjetja najbolj racionalno kupimo takrat, ko smo naredili domačo nalogo, ko smo preverili in primerjali podjetja na trgu. V tem primeru je nakup lahko smiseln tudi za delnico, ki je na vrhu svoje vrednosti,« je povedal mladim. Trg pa se ne vede vedno racionalno. »Vrednost delnice je v preteklosti zrastla tudi že zaradi tega, ker so podjetja na koncu svojega imena dodajala končnico pika com.« Pa je pametno delnico kupiti in jo obdržati dlje časa, je zanimalo udeleženko poletne finančne šole. »Točno tako. Ko cena upade, veliki vlagatelji navadno kupujejo, majhni pa se ustrašijo in bežijo, ker je psihološko težko vztrajati, če se zgodi padec,« je med drugim razložil najstnici.

Šestnajstletnik z 12 kriptovalutami

»Imam 12 različnih kriptovalut in žetonov. Polovico imam vloženo v bitcoinu, polovico pa v drugih valutah in žetonih,« je razkril 16-letni Nik. Svet kriptovalut mu je predstavil oče, a je tudi sam zavihal rokave in se lotil raziskovanja. »Prišel sem že do 130 odstotkov zaslužka, trenutno pa sem na 70 do 80 odstotkih zaslužka od začetnega vplačila.« Matej Tomažin iz podjetja Iconomi je vsem mladim svetoval, naj bodo zelo pozorni na vložene zneske, ko se odločajo za vlaganje v kriptovalute. »V kriptovalutah imejte samo toliko, da vas ne bo bolela glava in da boste ponoči lahko mirno spali,« jim je svetoval. Poleg tega pa naj bo vedno na prvem mestu varnost! Kriptovalute namreč hranimo v digitalni denarnici. »Ni težava, če izgubiš 100 evrov, to preživiš, čeprav te vseeno malce boli. Velika težava nastane, če imaš vrednost ene hiše v žepu,« je povedal mladim. Varnost pa je vsekakor beseda, ki jo moramo imeti vedno v mislih tudi pri delnicah.

Začnite čim prej, tudi če z majhnimi zneski
Ker je navdušene mlade zelo zanimalo, koliko naj vložijo v delnice, je Vid Pajič iz Triglav Skladov najstnikom svetoval, naj začnejo čim prej raziskovati področje naložb, a ker nimajo še svojih prihodkov, naj raje začnejo z vlaganjem v vzajemne sklade, kamor lahko vlagajo tudi manjše zneske. »Ko sem bil mlad, se mi je tisoč evrov zdelo ogromno, ampak na borzi to ni skoraj nič,« je razložil mladim. »Nikakor pa ni prijetna izkušnja, če se zgodi, da vložiš v delnice enega podjetja 10 tisoč evrov, pa potem upade na dva tisoč evrov,« je posvaril 40 mladih in dodal, naj nikar ne stavijo vsega na enega konja, zato je razpršenost ključna! Mladim je pokazal dva različna grafa. Na enem so vrednosti strmo upadale, na drugem pa rastle. »Izbrali bi podjetje, ki raste,« so povedali mladi. A jih je Vid Pajič presenetil, ko je rekel, da sta to pravzaprav grafa enega podjetja. »Treba je vztrajati, če ste prepričani o poslovanju tega podjetja in ste naredili analizo in domačo nalogo. Ne bodite domišljavi, včasih je ceneje priznati napako,« jim je še svetoval.