»Nismo vedeli, da se morajo športniki, ki niso v klubih, truditi zbirati sredstva za svoje športno delovanje,« so bili začudeni najstniki na Poletni finančni šoli za najstnike, ko smo se pogovarjali z vrhunskim odbojkarjem na mivki Nejcem Zemljakom. Objavljamo TOP 5 vprašanj za vrhunskega športnika.

1. Svetovna odbojkarska zveza ima več registriranih igralcev kot nogometna. O kakšnih zaslužkih govorimo pri odbojki na mivki?

Turnirji so označeni z zvezdicami. Celotni sklad za turnir z največ, zvezdicami, to je petimi, je 300 tisoč dolarjev in se razdeli med 32 ekip. V vsem letu so trije turnirji s petimi zvezdicami. Pred časom sva bila s soigralcem Janom Pokeršnikom na turnirju s štirimi zvezdicami – s 25. mestom sva zaslužila dva tisoč dolarjev. Če se recimo s soigralcem ne kvalificirava, ne dobiva nič. To pomeni, da sva v zgubi. Vseeno je v tem športu še vedno premalo denarja, zato opravljam tudi priložnostna dela, ki mi omogočajo normalne treninge in tekmovanja. Za polovični delovni čas sem zaposlen pri evropski odbojkarski zvezi. To mi zagotavlja eksistenco.

2. Sponzorji so potem nujni. Kako pa jih iščete?

Nujno je imeti sponzorja. Nič od tega ne bi bilo mogoče početi brez njih. Sponzorjem se predstaviš, ti pa povedo, kaj želijo ali potrebujejo od tebe. Sodelovanje ni samo v tem, da dobiš denar, resen sponzor te bo tudi učil, spremljal, ti pomagal. Sponzorji tudi tako ščitijo svoj interes. Za sponzorja si zanimiv, če si prepoznaven.

3. Zakaj ste se po študiju turističnega menedžmenta in človeških virov na Havajih vrnili v Slovenijo?

Rad imam svobodo. Ponujali so mi, da mi plačajo vizum, da me zaposlijo. A ko sem to postavil na tehtnico – pri svojih 23 letih bi moral preživeti od 40 do 60 ur v pisarni –, sem se odločil za odbojko. Tako tudi potuješ, spoznavaš ljudi. Zato sem ponudbo prijazno zavrnil.

4. Kako pa varčujete za prihodnost?

Delo ob športu mi omogoča osnovno preskrbljenost. Pisarna je tam, kjer imam računalnik. Vse, kar dobim od odbojke, pride na moj s. p., kjer se to šteje kot dopolnilna dejavnost. Večino sredstev namenjam plačilom stroškov za tekmovanja. Odbojka mi daje življenjska znanja in izkušnje, za katere sem prepričan, da se bodo nekoč kapitalizirali v denarju. Trenutno mi ni pomembno veliko varčevati, čeprav sem ravno v procesu kupovanja stanovanja. Torej bi rekel, da trenutno vlagam v nepremičnine.

5. Razmišljate tudi, kaj po koncu športne kariere?

Ker sem v športu, ki ni tako dobro plačan, moram za te stvari skrbeti sam. Če neham z odbojko, me to ne bo močno udarilo po žepu. Zelo mi je bila pomembna izobrazba, pomembno je, da ob odbojki delam pri projektih. Na to moram misliti, ker če se mi zgodi, da imam, denimo, na dveh turnirjih slabši rezultat, lahko ostanem brez strehe nad glavo. Tega pa nočem. Poleg tega ne vem, kaj bi počel ves dan, če bi imel samo odbojko (smeh). Moja trenutna filozofija je, da se ne obremenjujem s tem. Trenutno se dogovarjam, da bom nekemu podjetju urejal medijsko pojavnost na družbenih omrežjih. Ker moram delati vzporedno, mi je ta način najprimernejši. Življenje nam odpre veliko novih vrat. Ne vem, kje bom pri 50, ampak sem prepričan, da se bom že znašel.