Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki ga med drugim poznamo kot sodnika v kuharskem tekmovanju Masterchef, je 40 mladim udeležencem poletne finančne šole za najstnike pojasnil, da posel ni samo v kuhinji, ampak predvsem v marketingu. Objavljamo TOP 5 vprašanj za kuharskega mojstra.

1. Kuharski poklic je s televizijskimi oddajami precej pridobil pri veljavi. Kako je biti danes kuhar v Sloveniji in kakšna je plača?

Biti kuhar je po eni strani zahtevno, po drugi pa se da prodreti na trg. Sam kuharje z zvenečimi imeni delim na dve veji: tiste, ki so se odločili za svojo pot, in tiste, ki so se nekomu pridružili. Veliko mladih se odloča za kuharski poklic, kar je super. Je pa po drugi strani »izvisel« poklic natakarja. Mladi, ki vstopajo na trg, ne vedo, da posel ni samo v kuhinji, ampak predvsem v marketingu. Kar pa se tiče plač. Pred kratkim sem se pogovarjal z dvema mladima fantoma, ki sta končala šoli in imata plačo okrog 1.200 evrov bruto. Nisem privrženec minimalne plače. Pri nas se da splezati tudi do tri tisoč evrov bruto, seveda tudi višje, ampak za precej odgovorne položaje.

2. Kako določite ceno krožnika?

Zelo jasno imamo izdelane recepture. Krožnik je samo 30 odstotkov neke cene, živila so prav tako okrog 30 odstotkov, potem pa je veliko odvisno od tega, kje ta krožnik postrežemo. Če primerjamo krožnik v restavraciji na Blejskem gradu in na Dvoru Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem, je razlika v ceni od 20 do 30 odstotkov. Bolj kot sama cena krožnika je pomembna doživljajska izkušnja gosta.

3. Pogovarjali smo se o vrhunski kulinariki. Kakšen pa je vaš vsakdanji obrok?

Jem povsem normalno, danes sem denimo jedel malico v podjetju, in sicer testenine z bolonjsko omako. Tudi doma, ko gremo v trgovino, kupujemo povsem običajne stvari. Ni vsak dan primeren za visoko kulinariko. Treba je gledati tudi stroškovno. Manj je več. Ena sestavina lahko naredi čudež. Sem privrženec klasike. Bolj se je treba potruditi, ko pridejo sorodniki, sploh če pride tašča na obisk (smeh). Ob takih priložnostih rad eksperimentiram in poskušam kaj novega. Kot gostitelj se seveda želim izkazati, ne grem pa v skrajnosti.

4. Prihaja gospodarsko ohlajanje. Kako menite, da bo to vplivalo na gostinstvo?

Če so te napovedi resnične, potem nas čakajo hudi časi. Spomnim se leta 2007. Gostinci smo prvi na udaru, saj ljudje »režejo« svoje stroške. Nam je takrat promet čez noč upadel za polovico. Fiksnih stroškov je ogromno, imaš stalne zaposlene, ki so ti zvesti, ne moreš jih odpustiti, dobaviteljev prav tako ne, imaš infrastrukturo. Če se bo to zgodilo zdaj in če smo takrat to preživeli, bomo tudi zdaj. Danes se tega dobro zavedamo, smo pripravljeni in imamo pripravljene tudi različne scenarije. Nenehno se spominjamo leta 2007 in 2008.

5. Kako pomembno je finančno opismenjevanje?

Svoje otroke stalno finančno izobražujem. Zdaj sta stara tri in pet let. Pri tem uporabljam poseben trik. Denimo, ko gremo na sladoled, ga jima malo odgriznem in rečem, da je to davek. Tako se najlažje naučijo, kaj to je. Zdaj sta že tako utečena, da mi kar sama prineseta davek od vsake stvari.

Začela se je Poletna finančna šola za najstnike!

Teden dni do začetka novega šolskega leta 40 najstnikov, ki prihajajo tudi iz Novega mesta, Ajdovščine, Sežane, na Poletni finančni šoli za najstnike pili in poglablja svoje finančno znanje. Nekaj je celo povratnikov! Prvi dan je beseda tekla o karieri. Mladenič, ki je že delal prek študentske napotnice, nam je zaupal, da je delal v podjetju, ki se ukvarja s tekstilom. »Bilo mi je sicer malce dolgočasno, ampak se je definitivno izplačalo. Dobro sem zaslužil v tako kratkem času,« je povedal. »Če zamenjamo več različnih služb, preizkusimo različna dela in ugotovimo, katera dela so nam všeč in česa nikoli ne bi želeli početi,« je mladim povedala strokovnjakinja za mlade in trg dela Vesna Miloševič Zupančič iz e-Študentskega servisa. Naučili pa smo se, kako so v življenju ključne tudi prioritete. »Prav danes bi lahko bila skupaj s svojimi sošolci na maturantskem izletu v Budvi, a ker imam začrtane cilje, sem se že pred časom odločila, da ta čas raje izkoristim za svoj posel,« je povedala 18-letna govorka na Poletni finančni šoli za najstnike Maja Kosi, podjetnica, ki je začela s prodajo svojih izdelkov že pri 15 letih in jih danes prodaja v 35 držav. »Moj naslednji cilj je poglobitev znanje o podjetništvu ter da grem na študij v Boulder v Kolorado.«