Tako je slikovito razmišljal mladi udeleženec, ko smo se četrti dan poletne finančne šole skupaj z Mirello Miškič iz NLB Vite dotaknili teme zavarovanj. Kako pomembno je dobro nezgodno zavarovanje, je poudaril ročni kolesar Primož Jeralič, spoznali pa smo tudi avtomobilsko zavarovanje in turistično.

Zavarovanj je ogromno, zavarujete lahko tudi hišne ljubljenčke, znane osebnosti lahko v tujini zavarujejo svoje noge, nasmeh za milijonske zneske, a pomembno je, da premislimo, preden izberemo ustrezno. Za mlade je v tem obdobju pomembno nezgodno zavarovanje, pri čemer sta kategorija invalidnost in visoka zavarovalna vsota ključni! »Ko sklenete katerokoli zavarovanje, kupite varnost, da bo zavarovalnica poskrbela za vas,« jim je razložila Mirella Miškič, direktorica sektorja za trženje in prodajo v NLB Vita. »Razmislek o življenjskih zavarovanjih pa pride na vrsto, ko boste imeli otroke, stanovanje,« jim je svetovala. Predavanje je bilo zelo razgibano. Mladi so radovedno vprašali, kaj se zgodi z denarjem, če se ljudem v tem letu nič ne zgodi, in izvedeli, kako visoke so zavarovalne premije.

Preden pa smo začeli spoznavati svet zavarovalništva, so mladi že takoj na začetku predavanja dobili izziv, ko so odgovarjali na štiri vprašanja: Katera področja te zanimajo? Kateri so tvoji hobiji? Kaj je tvoja strast? V čem si dober?

Mladi so naštevali, da imajo radi potovanja, da se ukvarjajo z različnimi športi, kot so košarka, padalstvo, frizbi, nekateri so omenjali, da bi radi bili podjetniki, drugi menedžerji … Spoznali smo, da pri teh aktivnostih lahko prihaja tudi do različnih tveganj, in preverili, kako se lahko zaščitimo.

Kupiti avto ali oditi na potovanje

Zavarovanja so pomembna tudi, ko kupujemo avtomobil ali ko se odpravljamo na počitnice. Eden od udeležencev je že imel izpit za avto, na šolo pa se je pripeljal vsak dan iz Kranja v maminem avtomobilu. Drugi so povedali, da si, seveda, želijo biti lastniki avtomobila. Omenjali so predvsem avtomobile višjega cenovnega razreda, nekateri pa si želijo električnega. O stroških, ki na letni ravni nanesejo prek dva tisočaka, je predaval Miloš Milač, urednik avto.finance.si. Mladi kar niso mogli verjeti, koliko denarja pokuri avto. Toliko stane že 14 dni super počitnic, so povedali.

Kaj pa potovanja? Kar nekaj mladih je že odšlo na počitnice brez staršev – večinoma pa s šolo, vendar pa le redki v lastni organizaciji. O tem, kako načrtovati počitnice, sta predavali Maja Fister in Eva Natlačen s portala Vandraj. Predvsem najstnice so zelo napenjale ušesa. Najbolj so jih zanimale evropske destinacije.

Na obeh predavanjih smo spoznali, kako pomembno je avtomobilsko zavarovanje in tudi turistično.