Je povedal 13-letni Vid, ki je imel izjemno veliko vprašanj na borznem dnevu poletne finančne šole za najstnike. Kako torej kupovati delnice?

“Kupujte podjetja, ki bi jih lahko vodile tudi opice,« je znan stavek legendarnega borznega mačka in enega najbogatejših zemljanov Warrena Buffetta, “saj se bo zgodilo, da bo v vodstvo prišel kdo, ki tja ne sodi.” “Dobro podjetje bo poslovalo naprej, osebo pa zamenjalo,” je pojasnil mladim na finančni šoli za najstnike Vid Pajič iz Triglav Skladov in poudaril, da lahko zaradi zamenjave vodstva delnice podjetja upadejo tudi za 20 odstotkov.

Vid Pajič, Triglav Skladi

Mladim je kar vzelo sapo, ko so izvedeli, da je najdražja delnica na svetu delnica družbe Berkshire Hathaway, ki ga vodi Buffett. Ta je vredna približno 285 tisoč evrov, je razkril upravljavec premoženja Vid Pajič. »Kadar vložimo v delnice, moramo vedeti, da gre za tvegano naložbo, a dolgoročno si lahko z vlaganjem v delnice naredimo uslugo,« dodaja. Ob tem pa tudi opozori, da ni primerno vložiti v delnice, če si želimo v kratkem kupiti motor. »Pri delnicah gre za dolgoročno varčevanje,« opozori.

Lahko delnica drastično upade?

Je pa res, da se lahko tudi bolj izkušeni zmotijo v svojih analizah. Samo spomnimo se Ronalda Wayna, ki je pred leti prodal svoj delež v Applu za 800 dolarjev, zdaj pa bi bil ta delež vreden več kot 93 milijard dolarjev. »Ali je Wayne še živ? Kaj pa zdaj počne? Mu je žal, da je takrat prodal,« so spraševali mladi.

Pa se lahko zgodi, da delnica drastično upade čez noč, so spraševali? »Seveda. Ko začnejo upadati tečaji na trgu, upadejo tudi vrednosti delnic dobrih podjetja. Takrat je primeren čas za vlaganje.«

Borzni trg ni racionalen!

»Ne stavite vsega na enega konja,« je Pajič poučil 33 najstnikov. Mladim je prikazal nihanja na primeru cene Applovih delnic. Bili so zelo začudeni nad nihanji. »Treba je vztrajati, če ste prepričani o poslovanju tega podjetja. Ne pa biti domišljavi,« jim je svetoval. »Vseh padcev se ne da pojasniti, prav tako pa tudi ne vseh rasti. Delniški trg ni racionalen,« je poudaril.

Kdaj kupiti delnico?

Mladi so bili ob vprašanju, kam bi vlagali, malce zadržani. Trinajstletnik Vid pa nam je povedal, da nikakor ne bi vložil v ameriškega trgovca Amazon, ampak mogoče v tehnološkega velikana Apple. Delnice je dobro kupiti, ko so »na razprodaji«, je pojasnil Vid Pajič. »Vsi radi kupujemo na razprodajah. Je pa na borzi težko oceniti, kdaj točno do tega pride. Delnice podjetja najbolj racionalno kupimo takrat, ko smo naredili domačo nalogo, ko smo preverili in primerjali podjetja na trgu. V tem primeru je nakup lahko smiseln tudi za delnico, ki je na vrhu svoje vrednosti.«

 

Pa se kupi vedno samo ena delnica, je zanimalo mladega udeleženca finančne šole. »Delnice nekaterih azijskih podjetij se prodajajo hkrati v paketu najmanj po sto delnic ali tudi več,« je mladim na terminalu Bloomberg pokazal Vid Pajič.

Kako pa pristopiti k vzajemnim skladom?

1. Pridemo na pristopno mesto sklada.
2. Potrebujemo osebni dokument, bančno kartico in davčno številko.
3. Izpolnimo pristopno izjavo.
4. Izpolnimo vprašalnik, ki pove, kakšen tip vlagatelja smo.
5. Izpolnimo izjavo o politični izpostavljenosti.
6. Dobimo dokumentacijo skladov, v katere vlagamo.

Kako pristopiti k vzajemnim skladom je mladim povedal Tone Maver iz Triglav Skladov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plačevanje s kriptovalutami ni več tabu!

»Ljudje se inovacij bojimo,« je poudaril Matej Tomažin, finančni direktor platforme za upravljanje kriptovalut ICONOMI. Danes lahko s kriptovalutami kupujemo skoraj vse. Na Japonskem so priznane kot uradna valuta, medtem ko v mnogih državah številna podjetja že sprejemajo kriptovalute kot plačilno sredstvo. Naslednje leto bo denimo tudi Facebook lansiral svojo kriptovaluto libra. »Libra bo nadnacionalna valuta, ki bo najbolj prizadela države, ker bodo izgubile moč uravnavanja centralnega denarja,« meni Tomažin. Še vedno pa je v kriptosvetu največji izziv varnost! »Zelo pomembno je hranjenje kriptoključev, da znaš pravilno hraniti svoja gesla. Varovanje ključa je dolžnost posameznika,« je najstnikom razložil Tomažin.

O kriptovalutah je mladim predaval Matej Tomažin, Iconomi

»Če bi kupili bitcoin, bi ga obdržali ali prodali?« je kripotostrokovnjak izzval mlade. Mnenja so bila različna. »Ko dobiš potrditev gibanja tečaja, si pogumen in tvegaš več, kot bi lahko. Napaka! Vedno vlagatje samo toliko, kolikor si pripravljen zgubiti. Velikokrat pa nas zavede pohlep!« je poudaril.

Kako postati lastnik kriptovalute?

1. Registracija (večina zahteva polnoletnost)
2. Nakazilo denarja (nakazilo je dražje s kreditno kartico – provizija približno 7 odstotkov; svetujejo SEPA nakazilo)
3. Kupiš izbrano valuto
4. Nakupljeno shraniš v menjalnici ali v svoji kripto denarnici