Preden lahko začnejo mladi uspešno upravljati svoj denar, morajo najprej zaslužiti. Zato smo prvi dan poletne finančne šole za najstnike z več kot 30 mladimi, ki so se pripeljali tudi s Ptuja, iz Portoroža in Nove Gorice, preverili možnosti, kje in kako zaslužiti, pa tudi, kako uspešno prestati pogovor za službo.

Mladi delajo v povprečju tri delovne mesece na leto, zaslužijo 2.400 evrov bruto in zamenjajo štiri različna podjetja na leto, je nekaj statistik navedla Vesna Miloševič Zupančič, strokovnjakinja za mlade in trg dela z e-študentskega servisa. Finančna neodvisnost je za mlade pomemben razlog, da se odločajo za delo. Stranski produkt so delovne izkušnje. »Pomembno je, da ugotovimo, katera dela so nam všeč. Dobro pa je tudi, da ugotovimo, česa ne bi nikoli počeli,« je povedala.

Večina mladih prejema povprečno urno postavko 4,70 evra neto za svoje opravljeno študentsko oziroma dijaško delo. Zanimalo jih je, kako lahko zaslužijo več na uro, da bodo lahko vlagali tudi v delnice. »Najbolje plačana so programerska dela, vaditelji, elektrotehnična dela, strojništvo – za takšna dela ste lahko plačani tudi 20 evrov na uro,« je naštela nekaj primerov Vesna Miloševič Zupančič.

Mladi so se preizkusili v pogovoru za službo

A nismo ostali le pri teoriji. Rekruterki specialistki s kadrovske agencije Kariera Karmen Novak in Ana Petković sta predstavili tudi, kakšen je dober življenjepis, kako se pripraviti na pogovor za službo, uprizorili pa sta tudi, kako pogovor poteka v praksi – k temu sta povabili tudi najstnike. »Vedno pridimo točno, celo kakšno minuto prej, pri srečanju z odgovornim čvrsto stisnimo roke, ko se pogovarjamo, imejmo s sogovornikom očesni stik. Pri odgovarjanju na vprašanja bodimo iskreni, postavljajmo vprašanja o delu,« sta mladostnikom, starim od 10 do 19 let, svetovali rekruterki.

Ne čakajte do konca študija!

Svojo kariero pa si lahko mladi začnejo graditi že zelo zgodaj. Osemnajstletna Maja Kosi, ki izvaža izdelke v 35 držav, je postala podjetnica že pri rosnih 15 letih. »Podjetništvo nima starostne meje. Še več, ko si mlad, so ti vsi pripravljeni pomagati,« je povedala iz lastne izkušnje. Mladi so njen nasvet, da je pomembno postavljati vprašanja, če česa ne vemo oziroma ne znamo, temeljito izkoristili – izvedeli so, kakšnim napakam se lahko izognejo in da odgovor »ne«, ni nič slabega. »Ne bojte se zavrnitev. Meni ‘ne’ pomeni motivacijo, da se izboljšam. Obrestuje se, da ne odnehaš. Z vsega se moraš nekaj naučiti,« je povedala Maja in nam zaupala, da bo šla študirat in da si bo morda v prihodnosti poiskala tudi kakšno službo.