To, kar daš od sebe, boš dobil nazaj, je 25 mladim na zimski finančni šoli za najstnike v Mariboru povedal inovativni kmet Matic Vizjak. Številne zavrnitve so ga spodbudile k inovacijam, s katerimi zdaj osvaja svet.

Na Zimski finančni šoli je bil naš gost tudi inovativen kmet Matic Vizjak.

Na Zimski finančni šoli je bil naš gost tudi inovativen kmet Matic Vizjak.

»Sem kmet. V življenju si nikoli nisem mislil, da bom postal to,« je začel svojo predstavitev 33-letni Matic Vizjak na zimski finančni šoli za najstnike v Mariboru. Še preden se je odločil, da se vrže v kmetijstvo, je do 27. leta prepotoval vse celine in zamenjal devet služb. A sreče ni našel. »Čeprav se sliši klišejsko – ko prideš v Slovenijo, spoštuješ to, kar imamo,« pravi. Vrnil se je domov, dobesedno v svojo najstniško sobo, bil je brez denarja, službe, prijavljen na zavod za zaposlovanje kot težko zaposljiv kader. »To je bilo dno mojega življenja.« Odločil se je, da se vrne k svojim koreninam – na kmetijo. »Obseden sem s pikantno hrano. Začel sem gojiti čili. Ugotovil sem, da končno uživam v delu. Do tedaj sem namreč vedno delal za denar. Ko sem to razmišljanje spremenil, sem vedel, da sem srečen. Denar je posledica, ne prioriteta,« je poudaril. Ko najdeš službo, v kateri si dober, ti bo denar sledil, je še dodal.

Nore ideje, nič posluha

»Imam namreč dva hektarja zemlje in po slovenski kmečki mentaliteti zato nisem kmet, temveč vrtičkar. Ljudje okoli mene so bili prepričani, da če nisi velik, potem nisi nič. To ne drži. Pomembno je, koliko potegneš iz tega kvadratnega metra,« pravi. Vizjak je prepričan, da je v življenju vse fer. »Dobiš toliko, kolikor vložiš.« Zato je mlade spodbudil k inovativnosti. Razvoj se nikoli ne ustavi in vsak lahko iznajde kaj novega. Ob tem je opisal, kako je stopil do župana z idejo, da bi imeli v Šmarju pri Jelšah festival čilija. »Ta se je ideji čudil. Slovenija ni ravno čili destinacija, kaj šele Šmarje. Nisem si drznil napovedati več kot 500 obiskovalcev. Vsi so se nam smejali. Vendar sem trdno verjel v to idejo. Na festival jih je potem prišlo tri tisoč.« Letos jeseni pripravljajo že peti festival čilija. Zdaj so ga celo okronali za največjega v tem delu Evrope.

Pikantno vino

Energični kmet Vizjak se ni ustavil. »Čilija še nihče ni dal v vino. Tako se je le en dan po festivalu čilija rodila nova ideja – pikantno vino.« Trajalo je eno leto, da so naredili pravo mešanico. Pri nas ni bilo posluha za to idejo. V New Yorku je Vizjak našel največje vinsko tekmovanje na svetu, kjer je bilo prijavljenih 4.500 vzorcev. Prijavil je dve steklenici, kar ga je stalo 600 evrov. »Nisem imel denarja, zato mi je polovico posodila babica. Verjel sem v uspeh. Po dveh tednih sem dobil obvestilo, da sem osvojil zlato in dve srebrni medalji,« opisuje in dodaja: »Vedno obstaja konkurenca, ki te želi prehiteti. Poiščite nekaj, kar delate s srcem. V taki stvari boste nadpovprečni.«

»Sem kmet. V življenju si nikoli nisem mislil, da bom postal to,« je začel svojo predstavitev 33-letni Matic Vizjak na zimski finančni šoli za najstnike v Mariboru.

»Sem kmet. V življenju si nikoli nisem mislil, da bom postal to,« je začel svojo predstavitev 33-letni Matic Vizjak na zimski finančni šoli za najstnike v Mariboru.

Hvala za zavrnitve

Spomnil se je dvakratne zavrnitve v TV-oddaji Štartaj Slovenija, češ da njegov izdelek ni dovolj inovativen. »Večina ob takšnih zavrnitvah odneha. Toda ne, ravno takrat morate biti opogumljeni, da dokažete, da se motijo.« Dva meseca po tej zavrnitvi je Vizjak od predsednika države Boruta Pahorja prejel priznanje za inovativnega mladega kmeta. In ta naziv je osvojil že drugo leto.

Štirje odstotki časa za znanje

»Šola mi ni nikoli dišala. Edina stvar, v kateri sem bil res dober, so bili ukori in neopravičene ure,« se spominja. Toda zdaj je drugače, saj se veliko izobražuje. Tudi mlade spodbuja, da namenijo štiri odstotke svojega časa izobraževanju o tem, kar jih res zanima. »Vzamite si ta čas brez izgovorov. Če si ga ne, potem želja po uspehu ni prava.«

Na list papirja si napišite …

»Ne bodite kot hrčki na kolesu. Ne čakajte na pravi čas. Ta ne bo nikoli prišel. Na list papirja si zapišite, v čem ste dobri, v čem uživate, kaj imate radi, kje se vidite. Raziščite sami sebe. Najdite se. Tako si pridobite samozavest. Potem pa poiščite svoj cilj. To je zelo pomembno. Sicer tavaš v megli in greš tja, kamor te usmerjajo drugi. Sproti se boste učili, kako boste prišli do cilja,« svetuje mladim. Ob tem Vizjak potegne iz denarnice listek, na katerem ima zapisan svoj cilj: »Do leta 2022 bo čili vino dostopno na vseh kontinentih sveta.« »Nimam pojma, kako bom to dosegel. Vino je patentirano, ima tri medalje. Ker o tem cilju javno govorim, so me že kontaktirali iz Vietnama, ZDA. Ne vem, kaj se bo izcimilo iz tega, a slej ko prej bo pritekla voda na moj mlin. To vem. V to zaupam. V to verjamem.