Jaka Krčovnik pod umetniškim imenom Jack on the Box bi bil rad poklicni youtubar. Na svojem kanalu ima skoraj 22 tisoč naročnikov. Mesečno zasluži med sto in nekaj tisočaki. »Za najstnika je plačilo več kot odlično,« pravi. Jaka je bil gost Zimske finančne šole za najstnike v Mariboru.

Jaka (Jack on the box) je udeležencem razložil, kako služi prek YouTuba.

Jaka (Jack on the box) je udeležencem razložil, kako služi prek YouTuba.

Nedavno si organiziral »Meet & Greet« oziroma srečanje v živo s svojimi gledalci. Verjetno si se počutil kot pravi zvezdnik!

Pričakoval sem okrog 150 ljudi, prišlo jih je 400. Tresel sem se od adrenalina. Z obiskom me je presenetil nogometaš o(Marcos Tavares#Marcos Tavares), povabil pa sem še raperja Trkaja. Ni bilo zvezdniško, bilo pa je svetovno in »nenormalno«.

Na Youtubu imaš skoraj 22 tisoč naročnikov, na p(Instagramu#Instagram) devet tisoč. Kako se je vse skupaj začelo?

Prvi video sem posnel, ko sem brcal žogo v gol. Pozneje sva s prijateljem P(Anelom#Anel) posnela krajši filmček, da se malo nasmejiva. Bile so poletne počitnice in sva tako preganjala dolgčas. Video je videla cela šola. Sledil je še en video, pa še en in še en. To mi je bilo v veselje, zato sem nadaljeval.

Od kod umetniško ime Jack on the Box?

Zvenelo mi je kul. Nanaša se na igračko – klovna, ki skoči iz škatle. Pri meni je ravno nasprotno. Odprt sem do gledalcev, vse jim povem, zato sem »on the box« in ne »in the box«. Z imenom se nisem pretirano ukvarjal, saj si nisem mislil, da bom pritegnil toliko ljudi.

Kako so se na tvoje vloganje odzvali starši?

Podpirali so me. Na začetku je bila to zame zabava. Zdaj, ko je vse skupaj bolj resno, mi pomagajo z nasveti in idejami glede vsebine. Včasih prevzamejo tudi vlogo snemalca.

Posnetih imaš prek 100 vlogov, kar pomeni ogromno različnih tem iz tvojega življenja.

Velikokrat dobim idejo, ko vidim kakšno zanimivo novico ali novost. Tudi sošolci mi kaj predlagajo. Ideje pridejo tudi od sponzorjev.

Kako deluje sodelovanje s sponzorji v praksi?

Ko sem imel tri tisoč naročnikov, sem pisal podjetjem, da bi predstavil njihove produkte v videu. Danes, ko sem večji youtubar, me kontaktirajo oni sami. Predstavljam pa samo takšne izdelke, ki so mi kul.

Kako pa si plačan?

Plačilo je odvisno od sodelovanja s sponzorji in od tega, koliko je vreden produkt, ki ga predstavljam. Če s podjetjem sodelujem dlje časa, dobim najprej izdelek v test, potem se pogovorimo o plačilu.

Kdo se pogaja s sponzorji?

Najprej pogledam, ali je izdelek kul. P(Nato#Severnoatlantska zveza) se skupaj s starši pogajamo za plačilo. Včasih mi je izdelek všeč, a ker je plačilo prenizko se potem ne odločim za sodelovanje. Ni prav, da dobijo prek mene dostop do velikega občinstva, sam sem pa zato malo plačan. V vloge je vloženega veliko truda in časa, tudi oprema ni poceni.

Jack on the box na Zimski finančni šoli v Mariboru.

Jack on the box na Zimski finančni šoli v Mariboru.

Katere produkte pa predstavljaš v vlogih?

Večinoma električne stvari, kot so rolka, električne kotalke, čevlje na daljinsko, tudi telefone. Ponavadi stvari, ki jih drugi ne kupijo dokler ne vidijo, kako delujejo v praksi. Primerjam različne izdelke in povem, zakaj je en boljši od drugega.

Ali sponzorji povedo, koliko izdelkov so prodali zaradi predstavitve v tvojem vlogu?

Od nekateri dobim tudi to povratno informacijo. Iz neke trgovine z oblačili so mi sporočili, da so imeli precej veliko povpraševanje po majicah, ki sem jih predstavljal. Pri podjetju za električne rolke so mi povedali, da so zaradi mene prodali okrog 20 rolk. Ne povedo vsi, ampak če jih vprašam, povedo. Ker tudi mene zanima, kako jim pomagam.

Število ogledov tvojih videov strmo narašča. Trenutno v povprečju presega 30 tisoč ogledov na video.

Ko naložim nov video in vidim, da je visoko na lestvici priljubljenosti, predvidim, da bodo ogledi hitro rasli. Ko sem bil na vrhu lestvice, sem dobil okrog 150 novih naročnikov na dan. Aktualne teme youtubarja postavijo višje na lestvici, zato se trudim biti ažuren.

Oprema ni poceni. Si jo kupiš sam?

Skoraj ves denar, ki ga zaslužim, vložim v opremo, da lahko snemam kakovostnejše videe.

Ali te že prepoznajo na ulici?

Skoraj vedno. To je super, ni pa vedno prijetno, recimo ko grem z mamo v trgovino, pa te nekdo od daleč gleda in slika.

Obstajajo kakšne slabe strani vloganja?

Če to delaš na silo, je brez zveze. Ko se odločiš, da boš redno vlogal, moraš to tudi početi. Seveda dobivam tudi sovražna sporočila, celo grozili so mi že, a se ne oziram preveč na to. Ljudje so ali ljubosumni ali pa jim je dolgčas. Res hudo slabih stvari nisem zaznal.

Kaj bi svetoval mladim, ki razmišljajo, da bi stopili na pot Youtube vlogarja?

Pomembno je, da snemate kakovostne vloge, pametno izberete teme in ne zgolj blebetate v kamero. Dobro je, da si na list napišete oporne točke, da ima vlog rep in glavo. Biti mora razgiban. Ne odnehajte takoj! Število naročnikov na začetku raste počasi. Bodite vztrajni.

Imaš kakšne posebne načrte za prihodnost?

Rad bi bil poklicni youtubar. Zdi se mi, da sem kar na dobri poti.

Pa od tega pri nas lahko živiš?

Verjamem, da ja. Tudi zato vlogam v slovenščini. Začel sem vlogati pri desetih letih, ko še nisem znal dobro angleško. Poleg tega je bolje biti prvi vasi kot zadnji v mestu.

Koliko zaslužiš neposredno od Youtuba?

V Sloveniji zaslužim več od sponzorjev kot od samega kanala Youtube. Ta plačuje v različnih državah za isto število ogledov različno. Pa tudi samo plačilo je bolj slabo. Odvisno je tudi od oglasov, ki se vrtijo med vlogom. Plačilo, ki ga dobim, je za 14-letnika odlično. Številke ne morem razkriti. Lahko povem, da je mesečno med par sto evri in nekaj tisoč evri.

Kaj pa šola? Ti učitelji pogledajo kdaj skozi prste?

Imam povprečne ocene, malo sem se polenil. Zdaj grem naprej. Včasih mi učitelji dovolijo, da kaj prestavim. Na splošno me vsi podpirajo, a mi ne gledajo skozi prste.

Koliko časa vzame snemanje in montiranje videov?

Snemanje vzame približno uro in pol. Res je, da se velikokrat zmotim in zajecljam, zato moram potem ponavljati. Montiranje traja do štiri ure. S tem se ukvarjam kakšen dan ali dva na teden. Nič več.

 

Jakov očim: »Jaka ve, koliko je vreden«

Jaka je prišel v finančno šolo skupaj z očimom. Ta je povedal, da ima doma podporo in da večjih težav niso imeli. »Super je, da ima Jaka takšen hobi, s katerim raste in se razvija,« pravi. Starša predvsem pomagata pri pogovorih s sponzorji. »Drugače se pogovarjajo, če je poleg še odrasla oseba. Sicer pa, Jaka že sam razume, koliko je vreden.« Ob tem doda še: »Če si video pogleda 50 tisoč ljudi in če samo odstotek vseh dejansko kupi izdelek, ki se v vlogu predstavlja, je to 500 novih strank za oglaševalca. Youtubarji so pri nas še podcenjeni.«