Za konec jesenske finančne šole za najstnike smo se pogovarjali s smučarskim skakalcem Cenetom Prevcem.

jesenska_financna_sola_moje_finance_016_jm

Družine Prevc zagotovo ni treba posebej predstavljati. To je že ponarodela družina, za katero pozimi Slovenci stikamo pesti, ko se odrine po odskočni mizi. Udeleženci finančne šole za najstnike, ki jo med jesenskimi počitnicami organizira revija Moje finance, so lahko zadnji dan šole poklepetali s Cenetom Prevcem. Z njim smo se pogovarjali o zaslužkih skakalcev, kaj počne v prostem času, opisal nam je tudi svoje srečanje z internetno prevaro.

Kako so videti vaši treningi? Greste na skakalnico in skačete, se ogrevate? Kako je videti normalen trening pred sezono?

Zdaj, ko smo tik pred sezono, treningi potekajo vsak dan, pravzaprav grem po tem intervjuju v Kranj na kondicijske priprave. Mogoče se zgodi, da smo kakšno nedeljo prosti. Tik pred sezono se začne delati več enot treninga na skakalnici, večkrat bomo skakali prav na skakalnici. Oblečemo si dres in naredimo približno osem skokov na trening. Ko so na vrsti suhi treningi, pa se dela vse od ovir do poskokov, preskokov, sprinti, ročka, fitnes vaje. Pri nas, kot pravijo fitneserji, »never skip the leg day«, pri nas je vsak dan »leg day«.

Kaj najraje počnete tisto nedeljo, ko ste prosti?

Trenutno podelam kakšno izmeno v lokalu. Drugače grem na lepše, na kolo, v hribe, teč … Prost dan je še vedno aktiven dan.

Skakanje je torej vaša prva služba, še vedno pa greste delat v lokal?
Sem si našel malo drugačen hobi.

Zakaj delate za šankom?

Čisto iz veselja, vendar se finančnega prihodka nihče ne brani.

Načeloma skakalci niste vse življenje ali nameravate biti kot Noriaki Kasai?

Tako dolgo lahko kar stoodstotno rečem, da ne. Meni malo »striže« tudi to, da imam v življenju še veliko drugih stvari, ki me veselijo, in vem, da imam še dosti drugih idej in ciljev, ki jih bom lahko dosegel tudi po končani karieri, čeprav se mi ne sanja, kdaj bo to.

Kako pa je s prehrano smučarskih skakalcev?

Trenutno nisem v najbolj idealnem stanju. Je pa tako, da dokler ješ zdravo, ni panike. Glavna je količina ‒ da poješ toliko, kot porabiš. Tudi če pojem pico, ni problema, samo potem preskočim večerjo.

Ali drugače hodite v šolo ali je skakanje vaša prioriteta?
Šola je takoj na drugem mestu, se mi pa potem urnik kar zapolni.

Katero fakulteto obiskujete?
Fakulteto za elektrotehniko.

Kako pa je s plačami skakalcev? Ali so te fiksne ali so vezane na rezultate? Vemo, da so nekateri športniki zaposleni tudi v vojski in policiji, od koder dobivajo tudi plače. Kako pa je z vami?
Letno imam prihodek zagotovljen le od sponzorjev, preostalo je vezano na rezultate. Po pravilih FIS je določeno, koliko dobiš za določeno mesto v svetovnem pokalu. V celinskem pokalu nekje pri šestem mestu že začneš pridobivati kakšne prihodke. Glede na rezultate, ki jih imaš, dobiš nagrado. Pri policiji ali vojski si pa zaposlen, ko narediš kakšen viden rezultat, pa še tam velja, da ga moraš na približno dve leti ponoviti. Je pa moj brat Peter še vedno zaposlen pri policiji. Nima pa pooblastil, da bi vas ustavil na cesti, saj gre bolj za predstavitveno vlogo.

Bilo bi kar zabavno, da bi me lahko Peter Prevc ustavil na cesti.

Nekoč, ko sva se vozila skupaj, je nekdo pred nama telefoniral in počasi vozil. Ker ima Peter uniformo, sva policijsko kapo postavila na vetrobransko steklo. In tisti telefon je kar naenkrat izginil.

Ali prihodki, ki jih dobite, omogočijo tudi kaj varčevanja?

Prihodki, ki jih dobivam sam, ne zadostujejo za varčevanje, šele ko si redno med dobitniki točk svetovnega pokala, dobivaš toliko prihodkov, da prideš čez leto. Z boljšimi rezultati pa tudi kaj privarčuješ. Sliši se, kot da nič ne zaslužimo. Je pa prednost smučarske zveze, da nimamo nobenih stroškov, kar zadeva šport. Oni nam pokrijejo vse v zvezi z opremo, potovanji, trenerji, prijavami na tekme. Glede tega smo lahko brez skrbi.

Zagotovo je velika razlika med smučarskimi skakalci in smučarji. Kot se spomnim Tine Maze, Ilke Štuhec, Filipa Flisarja in drugih, kar naprej poslušamo očitke o pomanjkanju denarja. Ali smučarske skakalce zveza bolj podpira?
Imamo toliko manj stroškov. Pri smučarjih en dres stane 400 evrov, tekmovalec pa jih mora na sezono zamenjati pet ali šest. Največja težava so smuči, ker so potrebni po štirje pari na eno disciplino. Če pa pride ledena proga, so robniki na koncu vsake tekme uničeni. Tako lahko hitro nanese tudi do deset tisoč evrov. Se je pa v zadnjih letih to zelo izboljšalo.

V alpskem smučanju vsi vrhunski smučarji potrebujejo svojega trenerja, serviserja. Skakalci pa ste kot ekipa, ki deluje skupaj.

V skokih se nihče ni odločil, da bi šel na svojo pot. Jernej Damjan je pred leti imel svojega trenerja, sicer ni imel celotne ekipe, ampak je samo sodeloval z drugim trenerjem. Sicer pa smo zadovoljni s to ekipo, ki nam jo zagotovi zveza. Trener in trije pomočniki, serviser, fizioterapevt …

Pri vas doma ima oče salon pohištva. Ali se že od malih nog pri vas pogovarjate o denarju in poslu?

Sploh ne. Ena od stvari, ki bi jih od očeta še posebej rad, je, da bi včasih še kaj več izvedel o podjetništvu. Čeprav sem kdaj hotel kaj izvedeti, ni govoril o tem. Denar ni bil nikoli tema pogovora.

Imaš tudi sam kakšne podjetniške ambicije?

Imam nekaj v mislih, nimam pa še točno izdelane ideje.

Bančni račun pa zagotovo imate odprt. Kako ste izbrali banko?

Starši so mi bančni račun odprli, ko sem bil še zelo mlad. In pozneje sem ostal pri isti banki. Sem pa ravno na podlagi članka iz Mojih financ izbral, pri kateri banki bi odprl varčevalni račun. Račun imam že zdaj in nanj vplačujem minimalne zneske.

Vas dolgoročno zanima vlaganje v sklade ali kupovanje delnic?

Nikoli nisem podrobno pregledal tega sveta. Me pa malo mika, konkretno pa imamo v Triglavu Skladih naloženega nekaj denarja.

Kako pa je z vašim računom na Facebooku? Kdo vam ga ureja?

Opazil sem, da obstaja kar nekaj profilov z mojim imenom, ki niso moji, pa ljudje tega ne vedo. Imam osebni in uradni račun na Facebooku in oba urejam sam.

Ste že kdaj bili žrtev prevare na internetu?
Za zdaj sem vse prevare spregledal. Saj pride kakšno standardno elektronsko sporočilo, kjer mi obljubljajo milijon evrov, ampak vem, da se tega ne smem dotikati. Prijateljici pa so vdrli v Messenger in napadalci so potem tudi meni z njenega računa poslali okuženo povezavo in me pozivali, naj nanjo kliknem.

Kako pa je z avtomobilom in izpitom? Ste si izpit za avtomobil plačali sami ali so vam pomagali starši?
Izpit sem si plačal sam, tudi avto imam. Mi je pa pri nakupu pomagal oče.