Kaj zares potrebujemo, da bomo uspešni kot podjetniki – napake. Vsi najboljši podjetniki so jih storili. Če se vam napake v poslu lahko morebiti obrestujejo, jih cesta ne odpušča. Zato smo z mladimi drugi dan jesenske finančne šole spoznavali tudi svet preventive – varnost.

IMG_5327

 

Drugi dan finančne šole za najstnike, ki jo organizira revija Moje finance, je potekala v prostorih Triglav Laba v Ljubljani. Mladi, ki so večinoma še mladoletni in nimajo izkušenj z vožnjo avtomobila, so se lahko preizkusili na simulatorju varne vožnje. »Joj, pešci so kar skočili na cesto, ne da bi pogledali,« se je jezila ena izmed udeleženk. »Na cesti se lahko zgodi veliko nepredvidenih situacij, zato mi je bila ta vožnja izziv,« je spoznal tudi 16-letnik.

Koliko resnično stane avtomobil?

Mladi so bili zelo presenečeni nad stroški avtomobila, ki jim jih je predstavil Miloš Milač, urednik portala Avto Finance. »Lastništvo avtomobila ni poceni,« je povedal in navedel stroške na primeru rabljenega avtomobila za pet tisoč evrov. »Na začetku odštejte za avtomobil nekoliko več, sicer vas lahko vzdrževanje avtomobila precej stane,« svetuje Milač. Preračun stroškov mora vključevati porabo goriva (900 evrov na leto), zavarovanje (najmanj 150 evrov), vinjeto (110 evrov), servis in popravila (300 evrov), pnevmatike (dva kompleta v štirih letih, skupaj 600 evrov) parkiranje, čiščenje … Skupaj ti stroški nanesejo okrog tri tisoč evrov na leto. Če dodamo nakup avtomobila in vozniški izpit, nas avto prvo leto stane skoraj devet tisoč evrov, je izračunal Milač. Toda mladi udeleženec, ki je tik pred tem, da si kupi avto, je opozoril, da bi morali v izračunu upoštevati tudi strošek prekrškov. »V povprečju voznik stori vsaj dva prekrška na leto,« je dodal.

 

Od cerade do Marsa

Cesta napak ne oprošča, kako pa je v poslu. Jernej Pintar iz ljubljanskega tehnološkega parka je mlade opozoril, naj si v življenju upajo storiti napake, oziroma jih je celo pozval, naj jih naredijo čim več. »Obdobje, ki je najboljše za to, da odprete svoje podjetja, je pred 25. letom. Zakaj? Ker lahko na tej točki najmanj izgubite. Mladi ste, zdaj vam bodo poslovne napake oprostili. Le čim več se iz njih naučite,« je povedal. To pa ne pomeni, da se tudi v poznejšem obdobju ne moremo lotiti podjetništva. »V Ameriki jih veliko odpre podjetje po 40. letu. Do takrat si nabirajo izkušnje in kapital,« pravi Pintar. »Podjetništvo se začne, ko ugotoviš, da nekdo nekaj potrebuje, in mu to lahko dostaviš. Kar vas bo naredilo drugačne od drugih ponudnikov, je odnos, ki ga boste imeli s stranko. Ni pomembno, ali prodajate limonado ali BMW,« pove. Bistvo podjetništva je prodaja in odnos s stranko.

Kako pa do ideje? »Če bi danes videli prvo Akrapovičevo izpušno cev, bi se smejali. Ključno je, da je bila njegova naslednja cev boljša in čez čas najboljša na svetu,« je razložil Pinta in omenil še primer Dušana Olaja iz podjetja Duol, ki ponuja napihljive hale. »Prvi njihov šotor je bil narejen iz cerade za kamion, danes razvijajo šotore za Mars

»Niste superjunaki, sprejmite se takšne, kot ste. Vaša ideja naj bo enostavna. To vedno lahko nadgradite. Začnite s cerado, sčasoma lahko poletite do Marsa. Iz neuspehov se naučimo biti uspešni,« je za konec spodbudil mlade.

 

 

Iztok Levac iz Subway Slovenija je mladim prinesel sendviče in piškote ter jim na kratko povedal, kaj je pomembno in potrebno za uspeh – trdo delo in veliko iznajdljivosti.

 

Ko gre na spletu kaj narobe

Po zaslugi spleta lahko danes osvojimo svet v nekaj minutah. Pot pa nam lahko prekrižajo pirati. »Na žalost ni nobene aplikacije, ki bi sama povedala, kaj smemo klikniti in česa ne,« je povedala Katarina Janjič iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT. Varnost se začne z močnim geslom. To naj bo sestavljeno iz treh nepovezanih besed, ki jih ločimo z znaki, na koncu še s kakšno številko. Priporočljiva je dvofaktorska avtorizacija, tam, kjer je to omogočeno. Če se vdor vseeno zgodi, Janjičeva priporoča prijavo ponudniku aplikacije, lahko se obrnete tudi na SI-CERT. »Ko boste po vdoru menjavali gesla, to storite z drugega računalnika. Možno je namreč, da so kriminalci vaše geslo pridobili z virusom na vašem računalniku.« Mladi precej kupujejo prek spleta in hitro se zgodi, da pristanejo na straneh lažnih spletnih trgovin. Te ponavadi prepoznamo po neverjetnih popustih. Pred nakupi preverite domeno, kontakte in sistem plačevanja. »Če spletna trgovina uporablja Western Union, je že to alarm, saj je ta sistem namenjen hitremu prenosu gotovine, ki pa mu ni mogoče slediti,« pove Janjičeva.

 

Doživeli smo potres

Enajstletna Zara je povedala, da ji je bilo najbolj všeč predavanje o zavarovalništvu. »Zavarovanja vam ne prinesejo zaslužkov, prinesejo pa zaščito,« je povedala Sara Vehovec iz Zavarovalnice Triglav. Ob tem je omenila primer poplav, ki so nedavno zajele Slovenijo in ob katerih so številni celo izgubili domove. »Zavarovanja pokrijejo škodo, ki je nastala na vašem premoženju, zdravju,« je dodala. Zgodovina je najboljša učiteljica, zato smo se vrnili v leto 1700 pred našim štetjem, ko je bilo sklenjeno prvo zavarovanje za trgovske karavane, ki so bile pogosto tarča roparjev.

Po toči zvoniti je prepozno. Preventiva je boljša kot kurativa. Zato so mladi v Triglav Labu z očali za virtualno resničnost iskali zatočišče pred potresom z magnitudami štiri, 5,5 in sedem po Richterjevi lestvici, spoznavali so, kako je, če te gasilci rešujejo iz močno poškodovanega avtomobila, in preizkusili na začetku omenjeno vožnjo s simulatorjem. Za sprostitev so se z virtualnimi očali spustili tudi po planiški velikanki. Najdlje sta skočili dve dekleti – krepko prek 240 metrov. Kos jima ni bil niti 22-letni smučarski skakalec Cene Prevc, brat Domna in Petra, ki je obiskal mlade na finančni šoli in je ta dan imel malce slabši odriv na virtualni velikani, zato pa je toliko bolj navdušil mlade, ko jim je razkril, kako skačejo in letijo njegove finance.

Kaj so se naučili mladi

Zala Cerar: "Četudi sem stara samo 11 let, že počasi gledam, koliko denarja potrebujem za avto. Presenetila me je cena, ki jo moramo plačati, da pridemo do vozniškega dovoljenja. Me pa zelo zanimajo delnice."

Zala Cerar: “Četudi sem stara samo 11 let, že počasi gledam, koliko denarja potrebujem za avto. Presenetila me je cena, ki jo moramo plačati, da pridemo do vozniškega dovoljenja. Me pa zelo zanimajo delnice.”

Nace Sajovic: "Presenetili se me stroški, povezani z avtomobilom. To mi je bilo zelo zanimivo, saj tudi sam ravno razmišljam o nakupu avtomobila."

Nace Sajovic: “Presenetili se me stroški, povezani z avtomobilom. To mi je bilo zelo zanimivo, saj tudi sam ravno razmišljam o nakupu avtomobila.”

Lara Rajterič: "Nikoli ne bom pozabila predavanja o start-upih in zdaj vem, da lahko postanem uspešna podjetnica. Po finančni šoli lahko konkretneje razmišljam o delu v tujini in varčevanju."

Lara Rajterič: “Nikoli ne bom pozabila predavanja o start-upih in zdaj vem, da lahko postanem uspešna podjetnica. Po finančni šoli lahko konkretneje razmišljam o delu v tujini in varčevanju.”

Preberite še:

(jesenska šola 1. dan) Varčevali bomo, vlagali in potovali

(jesenska šola 1. dan) Varčevali bomo, vlagali in potovali