To so sanjski poklici naših mladih udeležencev poletne finančne šole; zadnji dan šole, posvečen karieri, smo spoznali tudi, kako do študentskega dela in kako do tisočaka prek študentske napotnice

(šola #5) Rad bi bil direktor, farmacevt, astronavt, youtuber ...

Nejc nam je povedal, da bi bil rad direktor velikega gradbenega podjetja v Ameriki. »Ker imamo že doma takšno manjše podjetje in si želim to zgodbo nadaljevati,« je razložil. Šestnajstletni Aleks bi bil astronavt. »Pred časom sem spoznal astronavta in me je navdušil. Ko si v vesolju, vidiš več, večjo sliko.«

Pavlina, ki je stara 14 let, se vidi v farmaciji. »Raziskovala bi zdravila proti raku,« je povedala. Angleška raziskava, ki so jo opravili med 16- in 17-letniki, pa razkriva, da se mladi najbolj zanimajo za poklic youtuber. To zanima tudi 15-letnega Gaja. Imeti želi svoj youtube kanal, na katerem bi predvajal vsebine, povezane s kaskaderstvom. Gaj se je razveselil srečanja s 16-letnim slovenskim youtuberjem Tristanom Blažkom z umetniškim imenom Blšk (oziroma eks Krompirček), ki ima prek 11.200 sledilcev in je mladim udeležencem poletne šole razkril, kako do zaslužkov. Večini udeležencev se youtuberstvo zdi zanimivo, a so tudi malce skeptični. »Veliko ljudi misli, da se da po tej poti enostavno zaslužiti, ob tem pa nimaš zasebnosti,« so povedali. Raziskava na drugo mesto želenih poklicev uvršča blogarja/vlogarja, nato glasbenika/pevca. Na četrtem mestu je poklic igralec, za njim režiser, zdravnik/medicinska sestra, TV-voditelj, atlet/učitelj, pisatelj. Lestvico desetih zapira poklic odvetnika.

Poklici prihodnosti

Ko razmišljajo o poklicu, naj si mladi odgovorijo na tri vprašanja:

  1. kaj rad delam,
  2. v čem sem dober,
  3. kaj okolje potrebuje.

»Ne izpustite priložnosti za učenje,« svetuje Klara Zavrl, kadrovska strokovnjakinja iz kadrovske družbe Competo. Tudi prostovoljstvo je lahko dober način, da spoznamo, kaj nam je všeč. »V prihodnosti bodo zelo zanimivi poklici, povezani z digitalizacijo, okoljem, biotehnologijo, poklici, ki se dotikajo staranja prebivalstva,« našteva Klara Zavrl.

Kako izbrati pravo delo?

Različne poklice pa lahko mladi spoznavate tudi prek študentskega dela. Ko se odločate za počitniško delo, iščite takšno, ki vas vsaj približno zanima. »Tako preverite, ali bi bilo smiselno izučiti se za ta poklic in ga opravljati v prihodnosti,« je povedala svetovalka za karierno orientacijo Maruša Goršakiz E-študentskega servisa. Tam smo se tudi seznanili s tem, kako se vpisati v študentski servis in kako poiskati delo. »Starejši ko boste, raje izbirajte dela, ki so vsaj malce povezana z vašo študijsko izbiro,« svetuje. Raziskave kažejo, da prek 64 odstotkov mladih po končani izobrazbi dobi zaposlitev v enem izmed podjetij, kjer so opravljali študentsko delo.

Kako do tisoč evrov s študentskim delom?

V Sloveniji je minimalna urna neto postavka štiri evre. Ob tej predpostavki bi morali delati 250 ur, da bi zaslužili tisočaka. Številna študentska dela ponujajo tudi višje postavke. Najvišja urna postavka, ki smo jo skupaj z mladimi našli na straneh študentskega servisa, je bila 13,33 evra neto na uro. Šlo je za delo animatorja. Po tej urni postavki bi morali za dosego cilja – tisoč evrov – delati 75 ur.

Kaj, če želenega dela ni na servisih?

Če dela, ki bi si ga želeli opravljati, na študentskih servisih ni najti, Goršakova svetuje, da pokličete neposredno v izbrano podjetje. Ko se s podjetjem dogovorite, pa delodajalec ali vi naročite e-napotnico, ki jo dobite prek študentskega servisa.

Kako navezati stik s prihodnjim delodajalcem?

»V Sloveniji se dober glas hitro širi, še hitreje pa slab, zato vsako delo jemljite resno,« poudarja Goršakova. Najbolj pogosto se dogaja, da mladi ne pridejo točno na delo ali sploh ne pridejo. Opozarja tudi na poznavanje poslovnega bontona, ko stopimo v stik z delodajalcem. »Ko denimo pišete e-pošto delodajalcu, uporabljajte šumnike, vljudno ga nagovorite, pozdravite, se predstavite, napišite, za katero delovno mesto se zanimate,« svetuje.

Kako zaslužiti žepnino z Youtubom? To je mladim na poletni finančni šoli razkril njihov sovrstnik 16-letni youtuber Tristan Blažek z umetniškim imenom Blšk (eks Krompirček), ki ima prek 11 tisoč sledilcev. Pravi, da v Sloveniji ne pozna youtuberja, ki bi lahko živel izključno od tega. Sam z oglasi, ki se vrtijo na posnetkih, zaslužil od 20 do 35 evrov na mesec , bistveno več pa s sponzorji. Doslej je sodeloval z dvema. Mladim je pojasnil še dva vira zaslužka – prek Googla in prek podjetij z omrežji. Kaj je še povedal, preverite v blogu Finančna šola.

Kako zaslužiti žepnino z Youtubom? To je mladim na poletni finančni šoli razkril njihov sovrstnik 16-letni youtuber Tristan Blažek z umetniškim imenom Blšk (eks Krompirček), ki ima prek 11 tisoč sledilcev. Pravi, da v Sloveniji ne pozna youtuberja, ki bi lahko živel izključno od tega. Sam z oglasi, ki se vrtijo na posnetkih, zaslužil od 20 do 35 evrov na mesec , bistveno več pa s sponzorji. Doslej je sodeloval z dvema. Mladim je pojasnil še dva vira zaslužka – prek Googla in prek podjetij z omrežji.

Namesto na faks v ZDA in Afriko Da naše napačne odločitve lahko pripeljejo tudi do novih dogodivščin, je mladim na poletni finančni šoli razkrila 21-letna Sabina Redak Stana. Ko je spoznala, da je izbrala napačno smer študija, se je odločila, da gre delat v ZDA. Njeno izkušnjo smo opisali v članku Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice. Ko je prišla domov, se je odločila za študij turizma. Po letu dni študija je na poti naproti novim avanturam. Prek slovenskega društva Za otroka sveta se je kot prostovoljka odpravila v Gambijo. Odkar Sabina svoje dogodivščine objavlja prek Instagrama, ji število sledilcev precej narašča. Ta hip jih ima prek šest tisoč. Kaj vse je še počela in kaj še bo, preverite v blogu Finančna šola.

Namesto na faks v ZDA in Afriko: Da naše napačne odločitve lahko pripeljejo tudi do novih dogodivščin, je mladim na poletni finančni šoli razkrila 21-letna Sabina Redak Stana. Ko je spoznala, da je izbrala napačno smer študija, se je odločila, da gre delat v ZDA. Njeno izkušnjo smo opisali v članku Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice. Ko je prišla domov, se je odločila za študij turizma. Po letu dni študija je na poti naproti novim avanturam. Prek slovenskega društva Za otroka sveta se je kot prostovoljka odpravila v Gambijo. Odkar Sabina svoje dogodivščine objavlja prek Instagrama, ji število sledilcev precej narašča. Ta hip jih ima prek šest tisoč. Kaj vse je še počela in kaj še bo, preverite v blogu Finančna šola.

Sorry, but this form is no longer accepting submissions.