Prek spleta lahko kupimo skoraj vse, cene pa so praviloma nižje. Nakup opravimo hitreje in preprosteje. Vse mogoče pasti in trike spletnega nakupovanja je mladim udeležencem poletne finančne šole s praktičnimi primeri pokazal strokovnjak za informacijske tehnologije Miran Varga.

IMG_4719

»Za določitev okvirne cene, ki je seveda pomemben dejavnik, ko se odločamo za nakup, si je najbolje pomagati s priljubljenimi in uporabnimi primerjalniki cen, kot so Ceneje.si, Mimovrste.si, Trgovine.net in tuji Amazon.com, Pricegrabber, Shopzilla,« je predavanje začel Miran Varga in povedal, da lahko tako že pri nakupu iphona prihranimo nekaj sto evrov, če preverimo ponudbo na omenjenih primerjalnikih. »Denimo v Sloveniji iphone stane okoli 1.200 evrov, na spletu ga lahko iz Anglije dobimo za okoli 880 evrov,« opozarja Miran Varga. V Sloveniji je sicer nekaj sto spletnih trgovin. Na spletni strani Trgovine.net so zbrane vse. Razporejene so po kategorijah glede na izdelke, ki jih ponujajo.

Spletne dražbe so najugodnejše

»Nakupovanje na dražbah je hektično, ker ne veš, ali boš izdelek dobil, ampak če je nakup uspešen, je zadovoljstvo toliko večje,« pravi Varga in našteje nekaj spletnih strani, ki ponujajo tudi dražbe: Bolha.com, carsontheweb.com, drazbe123.com, ebay.com, drazbefinance.si in izklicnacena.net.

Primer: Kupovanje avtomobila na CarsontheWeb

Pogledali smo, kako bi lahko prek spletne dražbe kupili avto. Na vsakih 20 sekund se je cena avtomobila na dražbi spreminjala glede na zneske, ki so jih kupci pripravljeni plačati. »Ko je pridržana cena (cena, s katero se prodajalec strinja) dosežena, je avto lahko vaš, če ste zadnji ponudnik,« je povedal Varga. Kaj pa, če pridržana cena ni dosežena in ste vi najvišji dražitelj? »Potem se prodajalec odloči, ali ga bo prodal za to ceno,« je odgovoril Miran Varga. Pogledali smo si primer za avto znamke Marcedes-Benz S350, ki stane 37 tisoč evrov (v Sloveniji 50 tisoč evrov). Spletna stran nam je ponudila vse tehnične podrobnosti in fotografije morebitnih poškodb. Pomembno pa je, da vemo, da nas posamezna dražba stane okoli 300 evrov. Potem morate imeti v mislih tudi dostavo v Sloveniji. Miran Varga je iz lastne izkušnje povedal primer, ko je za prevoz avtomobila iz Belgije v Slovenijo odštel 270 evrov. »Nato naredite še homologacijo, ki stane 96 evrov, in poravnate davek na motorna vozila,« razlaga Varga, ki je prek spleta kupil dve leti star avto, za katerega je plačal 13 tisoč evrov namesto 35 tisoč evrov. »Vedno je denimo treba preveriti tudi vse izpiske vzdrževanja in poročila o pregledu,« poudarja Varga.

Poceni nakup še cenejši

Miran Varga je mladim položil na srce, naj se ne bojijo pisati sporočil prodajalcem (tudi v tujem jeziku s pomočjo Googlovega prevajalnika). »Drznite si vprašati za kakšno ugodnost ali podrobnost glede nakupa,« je povedal. Na spletu lahko najdete popuste, ugodnosti pri dostavi ali popust na količino. »Kode za popust najlažje najdemo kar s spletnim iskalnikom, ki nam ponudi rezultate z različnih forumov, kjer drugi uporabniki delijo kode za popust,« pravi Varga in priporoča ogled strani Gearbest.

Če izdelka ne pošiljajo v Slovenijo

Če kupujemo izdelek in Slovenija ni na seznamu držav, v katere ga pošiljajo, so rešitev logistični centri. Tak je denimo Cheaperandmore.com, pravi Miran Varga. Na spletnem obrazcu vtipkate kodo, na podlagi katere bodo vaš izdelek prepoznali in ga preposlali na vaš domači naslov. »To ni brezplačno, vendar se splača, če kupujete izdelke višjih vrednosti,« svetuje Miran Varga. »Logist vam bo vedno zaračunal volumensko težo, zato bodite pozorni pri izdelkih, kot je denimo kajak. Za pošiljko kajaka morate plačati ceno 175-kilogramske pošiljke prav zaradi velikega volumna. Za televizor, ki sicer tehta 12 kilogramov, boste morali plačati ceno paketa teže 50 kilogramov zaradi okornega pakiranja,« pravi Varga. »Včasih je tudi finančno bolje, če nakup opravite kar prek njihove pošte, na primer, če kupujete v nemški spletni trgovini in imate opravka s fizično osebo, se dogovorite, da vam stvar pošljejo prek nemške pošte, ki ponuja nižje stroške dostave paketa,« ugotavlja.

Lokacija izdelka je izredno pomembna!

Vedno poglejte lokacijo, na kateri je izdelek. Lokacija izdelka vpliva na višino carine, davkov in stroške dostave, ki jih boste morali plačati. Tudi če je opis izdelka v angleščini, je lahko spletna trgovina zgolj posrednik izdelka, ki je bil narejen na Kitajskem. Poleg tega je pomembno preveriti, kam izdelek pošiljajo. Cene se razlikujejo glede na državo, v katero pošiljajo.

Izdelke raje razdelite v več pošiljk

»Za večji paket vam bodo zaračunali višjo carino,« razlaga Miran Varga in dodaja, da zato raje kupujmo izdelke v različnih trgovinah, da izdelka ne pošiljajo hkrati, in se tako izognimo višji carini. »Poleg tega je poštnina iz Kitajske navadno brezplačna, zato drobnarije naročite posamezno, da je stvar manjša in nesumljiva za carino. Pri velikih logističnih podjetjih, kot so FedEx, DHL in GLS, bo carina vedno visoka, zato nas ta ne zanimajo,« razkriva Varga. Po njegovih besedah je nizozemski PostNL najugodnejši, sploh ker sprejema izdelke kitajskih ponudnikov. »Žal to naši cariniki že vedo,« pravi Varga. Včasih je zaradi visokih stroškov dostave bolje poiskati izdelke, ki so v Evropi.

3. poletna finančna šola - avgust 2018

3. poletna finančna šola – avgust 2018

Iščite zatipkane oglase

Najcenejši izdelki so tudi tisti, ki so jih prodajalci objavili z zatipkanim imenom. »Na primer namesto Intel natipkajte Itel in boste našli izdelke, ki jih ni našel nihče drug in so zato cenejši,« svetuje Varga. Je pa lahko iskanje najnižjih cen časovno potratno, zato je treba dobro presoditi, ali nam več pomeni čas kot pa če plačamo nekaj evrov več. Pomembno je tudi, koliko časa smo pripravljeni čakati na izdelek. »Če kupimo izdelek, ki je na Kitajskem, lahko sama dostava traja tudi več kot tri tedne. Po Evropi večino stvari dostavijo v tednu dni,« je povedal Miran Varga.

Če kupujete letalske vozovnice, počistite piškotke

Letalske družbe so ugotovile, da lahko cene spreminjajo glede na naše zanimanje za nakup vozovnic. Ob vsakokratnem kliku na njihovo ponudbo nam višajo cene. »Da se temu izognemo, lahko počistimo piškotke v našem iskalniku. Včasih to ne pomaga, saj si zapomnijo naš IP-naslov. V tem primeru lahko vozovnice po začetni ceni kupimo na sosedovem računalniku,« mladim svetuje Miran Varga.

O tem, kako mladi kupujejo in prodajajo preko spleta, pa preberite v članku 17-letnik prodal dedkov rolex za par tisočakov in obdržal denar.

Sorry, but this form is no longer accepting submissions.