»Vlagajte v naložbe, ki jih poznate. Tipična naložba borznega guruja Warrena Buffetta je delnica Coca-Cole in v javnosti se tudi večkrat pojavi z njeno pločevinko,« je 30 mladim udeležencem poletne finančne šole razkril Branko Železnik, vodja razvoja na Ljubljanski borzi.
(šola #3) Zakaj Warren Buffett vlaga v Coca-Colo

»Ko vlagamo, se moramo zanašati na finančne analize. Najbolj priporočena je lastna raziskava (finančna, tehnična analiza …), zato je fino, da ste, če se odločite za trgovanje z delnicami, finančno pismeni,« je povedal 30 mladim na 3. Poletni finančni šoli Branko Železnik, vodja razvoja na Ljubljanski borzi. Informacije iščite v kredibilnih medijih, izogibajte se forumov, svetuje. »Vlagajte v naložbe, ki jih poznate. Tipična naložba Warrena Buffetta je delnica Coca-Cole in v javnosti se tudi večkrat pojavi z njeno pločevinko. Kot zanimivost, Buffet je razmeroma pozno prepoznal delnico Appla kot klasičen »blue chip« po njegovih merilih in delnice AAPL v svoje portfelje prvič vključil šele maja 2016.

Zgledujte se po Warrenu BuffettuIMG_4776

»Če bi dali tisočaka pred 50 leti v sklad Warrena Buffeta, ki velja za borznega guruja, bi danes imeli okoli 10 milijonov,« je Železnik predstavil največjega vlagatelja vseh časov Warrena Buffetta. Mladi ga, zanimivo, niso poznali. »Je prava rockovska zvezda kapitalskega trga, ve, kaj dela, in načela, ki jim sledi, so izvedljiva tudi za povprečnega vlagatelja.«

Zgodovina

»Vedno smo bili podvrženi k temu, da bi nekaj več zaslužili,« pravi (Branko Železnik#Branko Železnik), vodja razvoja na Ljubljanski borzi. Iz zgodovine se lahko veliko naučimo. Zato smo spoznali borzno institucijo vse od srednjega veka, ko so se razvili sejmi, trgi, pa tudi bančništvo, in sicer v Benetkah, Firencah, Pisi, Genovi. »Z območja Lombardije izhaja tudi besedna zveza lombardni kredit, to je, ko si izposodite denar in daste nekaj v zastavo, recimo prijatelju kolo, ker vam je posodil 50 evrov,« je poenostavljeno razložil mladim.

Po koncu borznega dne, smo se okrepčali v baru ob Ljubljanski borzi. Podjetniku Damianu Merlaku, borzniku Branku Železniku in urednici revije Moje finance se je pogumno pridružil tudi 17-letni Peter Kosem, udeleženec poletne finančne šole,

Po koncu borznega dne smo se okrepčali v baru ob Ljubljanski borzi. Podjetniku Damianu Merlaku, borzniku Branku Železniku in urednici revije Moje finance se je pogumno pridružil tudi 17-letni Peter Kosem, udeleženec poletne finančne šole.

Steber je simbol trdnosti

Ogledali smo si tudi nekaj slik stavb, v katerih domujejo borze. Mladi so ugotovili, da so jim skupni stebri. »Steber asociira trdnost in mogočnost. Tudi Ljubljanska borza jih ima,« jim je razložil Železnik. Prvo borzo smo na našem ozemlju imeli že leta 1924. Ljubljanska borza pa je nastala leta 1989. Ta je po besedah Železnika »majhen palček« v primerjavi s svetovnimi velikani. Ima okoli pet milijard evrov tržne kapitalizacije – sešteta vrednost vseh delnic. Za primerjavo – Wall Street ima okoli 20 tisoč milijard dolarjev.

Pa kriptovalute? So te na trhlih temeljih? »Ko greste nakup v delnice, kot je Krka, imate točne podatke o družbi, pri kriptovalutah teh podatkov ni, trg ni reguliran, zato previdnost ni odveč,« jim je svetoval za konec. Več o kriptovalutah in podjetništvu je mladim povedal tudi soustanovitelj kriptomenjalnice Bitstamp Damian Merlak, ki je bil gost poletne finančne šole.

Za konec Železnik mladim priporoča ogled filma The Big Short iz leta 2015, ki prikazuje zadnjo svetovno gospodarsko krizo, zlom bančnega sistema in nepremičninski balon.

Spletno nakupovanje je zelo nalezljivo, sploh če imaš denar!

(šoping dan) 17-letnik prodal dedkov rolex za nekaj tisočakov in obdržal denar

(bančni dan) Kako pri 18 do avta, pri 30 pa do stanovanja?

Tik pred šolo še skok v poletno finančno šolo