Začel se je drugi del 3. Poletne finančne šole. Avgustovskega termina se je udeležilo 30 mladih, starih od 12 do 18 let. Večina prihaja iz Ljubljane, prišli pa so tudi iz okolice Ljubljane, Novega Mesta, Kopra, celo iz Dunaja. Med nami so igralec ragbija, balerina, solist, jahač,… precej jih obiskuje Gimnazijo Bežigrad, Gimnazijo Vič, Gimnazijo Ledina, Škofijsko klasično gimnazijo.

In kakšno je njihovo finančno predznanje? Večina pravi, da jih tematika zanima, nekaj staršev je podjetnikov, nekaj jih je s finančnega sveta. Dva sta že kupovala kriptovalute, delnic še nihče. Nekateri pa so “investirali” v drage modele mobilnih telefonov – 700 evrov.  Avgustovskega termina sta se udeležila tudi letošnji državni prvak iz finančne pismenosti Nino Sajič in drugo uvrščeni (lani pa prvak) Tilenč Tratnik.

Pred nami je zelo  zanimiv teden. Spoznali bomo kako varčevati, investirati, pametno kupovati, reciklirati, poiskati službo.

Danes smo imeli bančni dan. Roman Budna iz Sberbank nam je pokazal, kako lahko pri 18 kupimo avto in pri 30 stanovanje. Sliši se precej optimistično, a z načrtovanjem (tudi odpovedovanjem) se da uresničiti tudi te cilje. Ni zgolj v tem, koliko zaslužiš, pač pa koliko prihraniš oziroma kaj z denarjem narediš, zato smo preverili, kako lahko spremljamo svojo porabo. To nam je predstavil mladi podjetnik Matic Bitenc, ki prihaja iz podjetja Toshl, ki razvija aplikacije za sledenje osebnih financ.

Krajši povzetek današnjega dne smo objavili  TU.

In kako so mladi preživeli bančni dan?

dav Nino, 13 let Prepričala me je mobilna aplikacija Toshl za urejanje osebnih financ, naložil si jo bom na telefon, potem pa videl, ali se bo obnesla. Naučil sem se tudi veliko o vodenju osebnih financ, zapomnil sem si pet pravil, najpomembnejše pa se mi zdi, da zapraviš manj, kot dobiš.

Nino, 13 let
Prepričala me je mobilna aplikacija Toshl za urejanje osebnih financ, naložil si jo bom na telefon, potem pa videl, ali se bo obnesla. Naučil sem se tudi veliko o vodenju osebnih financ, zapomnil sem si pet pravil, najpomembnejše pa se mi zdi, da zapraviš manj, kot dobiš.

JANUŠ-r

Januš, 15 let                         Starši so podjetniki, zato so mi svetovali, da se udeležim Poletne finančne šole, in ni mi žal. Zelo mi je bilo kul, ker sem ugotovil, da so na voljo finančne aplikacije, s katerimi lahko nadziraš svojo porabo, da ni treba tega pisati v Excel. Je zelo enostavna in pregledna.

dav

Nejc, 15 let Najbolj zanimivo mi je bilo, da smo se naučili, kako varčevati za avto pri 18 letih, pa tudi za stanovanje. Zanimiva mi je bila tudi aplikacija Toshl, ki jo bom zagotovo uporabljal. Razmišljam, da bi že zdaj začel varčevati za avto s štipendijo, ki jo bom dobil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(borzni dan) Ko je dedek izgubil ves denar, sem spoznal, kaj je razpršenost

(borzni dan) Zakaj Warren Buffett vlaga v Coca-colo

Spletno nakupovanje je zelo nalezljivo, sploh če imaš denar!

(šoping dan) 17-letnik prodal dedkov rolex za nekaj tisočakov in obdržal denar

(bančni dan) Kako pri 18 do avta, pri 30 pa do stanovanja?

Tik pred šolo še skok v poletno finančno šolo

Sorry, but this form is no longer accepting submissions.