Tako pravi 18-letna zvezdnica Instagrama Gaja Prestor, ki ima več kot 30 tisoč sledilcev. Kako si je zgradila takšen krog oboževalcev, s katerimi podjetji sodeluje in kako ter kakšni so njeni zaslužki, nam je razkrila na zadnjem dnevu Poletne finančne šole, ko smo imeli karierni dan. Večina mladih namreč sanja o tem, da bi postali vplivneži prek družbenih omrežij. 

 

18-letna Gaja je iskreno delala svoje izkušnje, ki jih je imela z družbenimi omrežji.

18-letna Gaja je iskreno delila izkušnje, ki jih ima z družbenimi omrežji. Ni bilo vedno lepo, velikokrat so jo tudi nadlegovali, zmerjali. Zdaj negativnih komentarjev, ki so žaljivi niti ne pogleda več. “Vem kdo sem in kaj želim,” pravi.

Stara si 18 let in imaš več kot 30 tisoč sledilcev na Instagramu. Poleg tega si izdala svojo pesem. Kako se je vse začelo?
Tega res nisem pričakovala. Instagram sem začela uporabljati zaradi fotografij, ob začetku srednje šole sem začela tudi objavljati, predvsem slike s kozmetiko. Števila sledilcev nisem natančno spremljala. Najprej jih je bilo tisoč in sem si mislila, da je to lepa številka. Potem pa dva tisoč in to ni bilo več tako malo.

Kaj se ti je dogajalo v glavi, ko si dobila tisoč sledilcev?
Teh številk nisem natančno spremljala. Šele pozneje sem začela dojemati, kaj se je zgodilo. Ko sem imela 15 tisoč sledilcev, so me ljudje začeli prepoznavati na ulici. S tem pride tudi odgovornost, ker vsak tvoj korak spremlja toliko ljudi. Zato moram paziti, kaj objavljam.

Kdo ti sledi? Kakšna je starost?
Od 70 do 80 odstotkov je deklet v starosti od 15 do 20 let.

Kdaj so začela podjetja navezovati stik s tabo?
Že zelo kmalu. Vedno sem spremljala dekleta, ki so predstavljala različne izdelke ­– in to mi je bilo res zakon. Potem se je to zgodilo meni. Gre tako: podjetje naveže stik s tabo in želi, da čim bolje prikažeš njihov izdelek na fotografijah. Začelo se je z zvezki oziroma dnevniki, sledile so fitnes prehrana, picerija, navijalke za lase. Na tej točki sem se ustavila in si rekla: halo, Gaja, ne moreš promovirati vsega. Tako sem jih začela tudi zavračati.
Ustvarila sem si stran, na kateri predstavljam svoj življenjski slog, in ljudje, ki me spremljajo, me spremljajo zaradi tega. Pomembno je, da se osredotočiš na temo, ki jo zagovarjaš. Moraš biti pristen pri svojih objavah.

Kdaj si dobila prve ponudbe?
Prvo sem dobila, ko sem imela približno 1.500 sledilcev, se mi zdi. Sploh se ne spomnim, ker nisem namenjala pozornosti tem številkam.

Kako konkretno zaslužiš prek Instagrama?
Če nisi Kim Kardashian, ti Instagram ne bo dal nič. Število mojih sledilcev v tujini ne pomeni nič. Plačilo dobiš od podjetij, s katerimi sodeluješ. Ko si postaviš tarifo, jo predstaviš podjetju, odvisno je od tega, koliko so finančno sposobni in pripravljeni dati. Plačilo mi nakažejo prek napotnice študentskega servisa.

Gaoa+avui

Gaja ima preko 30 tisoč sledilcev in je tako postala tudi magnet za podjetja, ki želijo oglaševati izdelke preko njenega kanala. Na začetku je delala veliko zastonj, zdaj zna postaviti svojo ceno.

Omenjaš sponzorje, ki ti nekaj dajo zastonj.
Ko se ozrem v preteklost, sem veliko delala zastonj. Dobila sem izdelek in potem mi je stal na polici. Začela sem razmišljati o cenah za svoje storitve. Ker sem dijakinja, ne morem odpreti espeja, zato sem delala prek študentskega servisa.
Moje najpomembnejše sodelovanje je bilo s kozmetičnim podjetjem Golden Rose. Bila sem tudi na njihovih oglasnih plakatih in v katalogih. Sicer pa rada podprem mlada slovenska podjetja. Prijatelj je ustvaril podjetje, ki dela modne nahrbtnike, in takšne projekte želim podpreti, zato sva se že povezala in sem mu pomagala s prodajo.

Imaš kakšno izkušnjo, ko si postavila prenizko ceno za vloženi čas?
Ja, predvsem na začetku. Podjetje mi je poslalo dve šminkici in so pričakovali, da bom objavila deset slik na teden. Mojo objavo vidi približno 40 tisoč ljudi. Si predstavljate, če gledate reklamo, koliko ljudi je to? Podjetje tudi spremlja, koliko proda prek mene. Pred kratkim sem sodelovala s podjetjem, ki omogoča naročniku, da si sam oblikuje čokolado. Dali so mi kodo, s katero so moji sledilci dobili popust. V dveh dneh sem prodala 170 čokolad.

Za določanje zneska plačila s podjetji moraš biti kar odločna pogajalka.
Včasih nisem bila, sem bila precej skromna. Zdaj vem, koliko se ceni moje delo.

Kako kupuješ kozmetiko?
Pudre, maskare in paletke prek spletnih strani cultbeauty.co.uk in beautybay.com. Težko je, ker veliko stvari v Slovenijo ne dostavljajo. Na različnih spletnih straneh so razlike tudi do 20 evrov.

Koliko denarja zapraviš na mesec za ličila?
Ne zapravim veliko, ker želim denar prihraniti. Recimo od 15 do 20 evrov.

Koliko časa porabiš zjutraj za ličenje?
Nisem jutranji človek. Ličenje je dejansko razlog, da se zbudim. Kadar imam šolo, vstanem ob pol petih zjutraj in porabim okrog 10 minut za ličenje. Za posamezen dogodek pa sem lahko pred ogledalom tudi po tri ure.

Kako na tvoj hobi gledajo učitelji v šoli?
Zelo me podpirajo. Ravnateljica mi je omogočila pedagoško pogodbo, da lahko delam pri projektih, ki pa jih je zadnje čase res veliko.

Mladi so

Gaja je pojasnila tudi, s kakšnimi težavami se je soočala, ko je odraščala in priznala, da je bilo obdobje, ko je obiskovala osnovno šolo najbolj grozno obdobje njenega življenja.

Kako pa sovrstniki?
Tukaj pa je drugače. Ker hodim na kozmetično šolo, imam same sošolke. Lahko si predstavljate, kako je to. Okrog sebe imam 10 tisoč opazk in komentarjev. Potem se nekako navadiš.

So se ljudje začeli vesti kaj drugače do tebe, zdaj ko si vse bolj prepoznavna?
Veliko je ljudi, ki te želijo izkoristiti. Imam eno najboljšo prijateljico in je moja soseda, skupaj sva odraščali. Nje ne boste videli na mojem Instagramu, ker se ne želi javno izpostavljati. Res mi je pomembno, da imam nekoga takega, ki sveta Instagrama ne pozna.

Ob takem številu sledilcev predvidevam, da imaš tudi negativne komentarje.
To je ena od zadev, o kateri lahko šele zdaj odkrito govorim. V osnovni šoli so me starejše punce ustrahovale. To je bil najhujši del mojega življenja, ker so me vsi obrekovali, bila sem »outsider«. Komentarje sem dobivala predvsem prek spletnih klepetalnic, kot je Ask. Ko sem dobila prvo tako sporočilo, sem imela kepo v želodcu in nisem vedela, kaj naj. Tega je bilo res veliko.
Pomembno je ločiti med kritiko in žalitvijo. Spletna anonimnost ti ne sme dati pravice, da lahko nekoga žališ in se spuščaš na osebno raven. To je vse v glavi. Sam pri sebi moraš razčistiti, zakaj to delaš in za koga. Rekla sem, da se s tem ne bom ukvarjala, ker »hejterji« vedno bodo. Poslušati moraš samo ljudi, ki ti nekaj pomenijo. Takih komentarjev sploh ne gledam več.

V medijskem svetu je veliko izkoriščevalcev. Ali prepoznaš te signale?
Človeka takoj preberem, ko ga pogledam v oči. To kmalu opaziš. Veliko dam na energijo človeka. Vsi bi te povsod označevali, slikali. Če te nekdo ni poklical pet let, me tudi zdaj ni treba. Tudi punce, ki so bile v osnovni šoli res nesramne do mene. Ena je bila res zelo nesramna. In zdaj je vsa navdušena nad mano, povsod me označuje in se dela, da je moja prijateljica.

Fantje se kar malce bojijo Gaje. Nik pa je pogumno pristopil do nje in se z njo tudi slikal.

Fantje se Gaje kar malce “bojijo”. Je namreč zelo samozavestna in tudi ve, kaj hoče in česa ne. Pogumni Nik se je ni ustrašil in se z njo tudi slikal.

Kako se pripraviš na fotografiranje?
Nisem klasična instagramovka, ker na vsakih nekaj dni spreminjam svojo stran in filtre. Celotnega »feeda« ne morem narediti, ker nimam živcev. Vsako sliko poskušam urediti, da bo videti dobro. Imam precej lukenj, ko slika ne paše k drugim. Želim ujeti počutje, v katerem je bila posneta.

Bila si že na naslovnicah revij.
To je bil natečaj za Cosmopolitan. Prijavi se lahko kdorkoli in o tem sem sanjala vse življenje. Opogumila sem se in poslala prošnjo. Potem sem dobila klic, da sem med šestimi finalistkami. Na koncu sem bila izbrana. Nisem dojela, kaj se je zgodilo, dokler nisem revije držala v rokah.

S katerimi znanimi si še sodelovala?
S pevkama Raiven in Anabel, pevcem Žanom Serčičem. Spomnim se, ko sem prvič prišla k Raiven. Bila je moj prvi model. Bila sem amaterka brez izkušenj. Precej drugače je ličiti sebe ali koga drugega. Ob vsej živčnosti sem dala umetne trepalnice na napačno oko. Začetniška trema.

Je ličenje drugih tudi tvoja dejavnost?
S tem se ne ukvarjam več toliko. Sem pa veliko ličila punce za maturantske plese. Nekatere so mi dejale, da želijo preprostejši make-up. Tega pa ne počnem. Imam svoj poseben stil. Poleg tega potrebuješ tono pudra, kar je velik finančni strošek.

Predvidevam, da si večino časa urejena. Ali si kdaj v trenirki?
Zjutraj mi je res pomembno, da se uredim, to mi da moč. Namesto kave. Občutek imam, da bom zmogla vse. Če sem v trenirki, imam občutek, da bo slab dan.

Kaj pa fantje? Imaš kaj oboževalcev?
Imam veliko nesrečo v ljubezni. Tisti, ki mi je všeč, se me ustraši. Največji kreteni pa si upajo največ. Trenutno sem srečno samska. Sploh si ne predstavljam, da bi imela resnega fanta. Nisem zahtevna pri tem, kakšnega bi imela, želela bi samo nekoga, ki bi mi pustil svobodo.

Nina je bila zelo presenečena nad tem, kako kul je Gaja. "Presenetilo me je, kako pristna je. Vidi se, da je v življenju doživela že veliko, in se mi zdi res super, da spoznamo nekoga toliko starega, kot smo mi, ki je že tako uspešen."

Nina je bila zelo presenečena nad tem, kako kul je Gaja. “Presenetilo me je, kako pristna je. Vidi se, da je v življenju doživela že veliko, in se mi zdi res super, da spoznamo nekoga toliko starega, kot smo mi, ki je že tako uspešen.”

Kaj počneš v prostem času?
Zadnje čase se veliko rekreiram, rada berem knjige, kar je res velika sprememba, prej sem gledala ogromno filmov. Rada kuham in pečem. Tudi rišem.

Kakšne knjige bereš?
Trenutno berem Alkimista. Pa tudi o duhovni rasti, o tem, kako privlačiti dobre stvari v življenju. Vsak od nas ima neko energijo in s svojimi mislimi privlačimo stvari. V osnovni šoli sem imela res same negativne misli, zato je bila taka tudi moja resničnost.

Ali preživiš veliko časa na družabnem omrežju?
Preveč, se kar zalotim, ko gledam profile več ur. Včasih moram telefon zavestno odložiti in živeti svoje življenje. Od mene vsi pričakujejo, da bom takoj na voljo, vedno dosegljiva.

Ali se instagramovci med seboj spremljate?

Precej, ker sem tako spoznala res veliko ljudi. To je danes precej lažje. Vendar je tu tudi zanka, ker misliš, da poznaš življenje nekoga, pa ga dejansko ne.

Boš šla študirat?
Da, samo ne vem, kam in kako. Zdaj grem v četrti letnik srednje šole. Zato je študij zame še odprt projekt. Rada bi študirala glasbo, vendar sem ob svoji izbiri za srednjo šolo izgubila precej osnovnega znanja. Želela bi študirati glasbeno produkcijo.

14-letna Klara se je najbolj veselila srečanja z Gajo. Zanimalo jo je, kaj bo študirala, koliko zapravi za ličila, kje jih kupuje, kako se je spopadala z nizko samopodobo...

14-letna Klara se je najbolj veselila srečanja z Gajo. Zanimalo jo je, kaj bo študirala, koliko zapravi za ličila, kje jih kupuje, kako se je spopadala z nizko samopodobo…

Kakšni so tvoji načrti?
Vsakih 10 minut si premislim, kaj bi počela. Ugotovila sem, da sem zelo impulzivna. Če se mi nič ne dogaja, sem jezna in žalostna. Rada imam delo z ljudmi in rada ustvarjam, zato sem se odločila, da bom delala v glasbi, ker je to moja prva ljubezen. Dobila sem studio, tako da bom poleti cele dneve snemala. Nočem si narediti natančnih načrtov za prihodnost, ker ne veš, kam te življenje zanese. Karkoli v svetu glasbe, kozmetike in mode.

Pripravljaš ploščo?
Čez mesec dni bova z Žanom Serčičem izdala še eno. Napisala sem tudi pesem za prijatelja, ki ma težave z mamili. Ta bo za jesen. Izdaja ene pesmi je res draga.

 

 

 

Gajina mama svetuje

nadosihdva

Gajo sta na poletni finančni šoli spremljali mama in 10-letna sestra. Zato smo izkoristili priložnost in mamo vprašali, kako Gaji pomaga pri njene hobiju.
“Ko objavljaš na spletu, pridejo tudi negativne stvari. V sedmem razredu je Gaja začela postajati malo drugačna od večine in takrat so se začeli pojavljati tudi komentarji, kot so »Ti nisi vredna življenja. Kakšna pa si – raje se ubij«. Pogosto take stvari prihajajo od ljudi, od katerih bi to najmanj pričakovali. Če se vam zgodijo taki trenutki in boste v tem sami, bo res težko. Pri tem je zelo pomemben pogovor s starši. Gaja je te zadeve na začetku skrivala, kasneje pa sva se veliko pogovarjali, stala sem ji ob strani in sva šli čez vse zadeve.”

 

Prvi dan nam je bančne osnove pojasnil Roman Budna iz Sberbank, nato nas je nasmejal komedijant Sašo Stare, ki je predstavil tudi svojo službo. Drugi dan smo imeli borzni dan, ko nam je Vid Pajič iz Triglav Skladov predstavil borzne osnove, Andraž Aš iz Ljubljanske borze pa pokazal, kako deluje borza, predstavil borzni zverinjak in tudi borzne zlome. Dan pa smo zaključili s klepetom s kriptomilijonarjem Damianom Merlakom.

Tretji dan pa je bil dan za pametni šoping. Računalniški strokovnjak Miran Varga je predstavil,kako pametno nakupovati preko spleta. Srečali smo se tudi s Primožem in Boštjanom iz Siddharte.

Zadnji dan, ko smo imeli karierni dan in od Vesne Miloševič Zupančič iz e-študentskega servisa izvedeli, kako do prve službe, od Klare Zavrl iz Competa pa, kako do sanjskega poklica in spoznali smo instagramovsko zvezdnico Gajo Prestor.