Mladi so se na praktičnih primerih tretji dan Poletne finančne šole tudi naučili, kako s prodajo rabljenih predmetov do tisočaka na leto. Kako se lotiti prodaje, je razkrila urednica revije Moje finance Marja Milič, ki je v zadnjem letu prodala za pet tisoč evrov stare »robe«. 

V zadnjem letu je Marja Milič, urednica revije Moje finance, prodala za pet tisoč evrov rabljenih predmetov: knjige, cel kup igrač, stajico in otroški stol iz kleti, pralni stroj, kompletno otroško sobo, ležišča, kavč, vse radiatorje v stanovanju, kuhinjo, gospodinjske aparate, jedilno mizo, celo kozarce od viskija. »Prodajala sem, zato ker sem prenavljala stanovanje, z izkupičkom od prodaje pa sem si kupila novo pohištvo,« je pojasnila, ko so mladi začudeno spraševali, ali ima sploh še kaj v stanovanju.

Marja Milič, urednica revije Moje finance je predstavila, kako je spraznila praktično celo stanovanje in vse predmete prodala prek Bolhe in LetGo.

Marja Milič, urednica revije Moje finance je predstavila, kako je spraznila praktično celo stanovanje in vse predmete prodala prek Bolhe in LetGo. 

Stik s kupcem v živo je prav posebna izkušnja
»Ko kažem slike prodanih predmetov, se spomnim prav vsakega kupca. To je najlepši del prodaje – spoznavanje novih ljudi,« pravi Marja. V spominu ji je ostala gospa, ki je kupila set legokock. »Videlo se je, da res nima veliko, zato smo ji poleg legokock podarili še plišaste igrače, družabne igre. Odšla je presrečna.« Omenila je tudi mlad par, ki se je želel pogajati za pet evrov pri nakupu otroške opreme, spomni se tudi petčlanske družine, ki je kupovala kavč, a se pred nakupom sploh ni želela usesti nanj.

Projekt poletja – čistilna akcija
»Ko se lotimo čiščenja, se najprej vprašajmo, česa se želimo znebiti. Ozrite se po sobi, kleti, podstrešju. Naj bo to vaš poletni projekt,« svetuje Marja Milič. Dodaja, da je dobro narediti več kupčkov – enega za prodajo, za dobrodelne namene in za v smeti. Čustvena ločitev od predmetov nekaterim povzroča zelo veliko težav. »Pazite, da ne bo teh ‘čustvenih’ predmetov preveč. Znebite se praholovcev,« spodbuja Miličeva, a priznava, da je tudi sama navezana na marsikateri kos oblačila, da pa se je uspešno znebila več kot 20 parov čevljev.

Kje vse lahko prodajamo
»Bolha.com je na prvem mestu, Salomon.si, številni uporabljajo aplikacijo Letgo. Na Bolhi objavijo kar tri milijone oglasov na leto. Zato se moraš potruditi, da je oglas opazen v množici,« opozarja Marja Milič. Prodajamo lahko tudi prek eBaya, skupin na Facebooku, kot so Prodam-kupim, Mamice prodajajo, pa prek Instagrama s pametno uporabo hashtagov, uspešna je tudi prodaja v živo na sejmih in bolšjakih. »Če daste svoje izdelke v prodajo v komisijske trgovine, se prej pozanimajte o provizijah, ki jih zaračunajo. Včasih se bolj splača, da te stvari prodamo sami,« pove Marja.

Pri postavljanju cene je treba biti pameten
Izkupiček od prodaje je odvisen od več dejavnikov, predvsem pa od cene. »Če je ta previsoka ali prenizka, boste odvrnili kupce, zato primerjajte cene podobnih izdelkov. Pogajanje je del strategije kupcev. Postavite deset odstotkov višjo ceno od želene,« svetuje Miličeva. S pametno prodajo drobnarij lahko zaslužimo več deset evrov na mesec.

Triki oglaševanja

  1. Fotografije in/ali video. Oglasa brez fotografije ne bo nihče pogledal. Poskusite narediti čim bolj čiste slike.
  2. Naslov. Bodite kreativni pri izbiri naslova in kategoriji izdelka, zato da ga kupec hitro najde. »Ko sem prodajala otroško kuhinjo, sem dala naslov Kuhinja za male masterchefe, prav takrat je bila to top TV-oddaja. Prodala sem jo v hipu.«
  3. Opis. V opisu smo lahko kreativni, izdelek opišimo natančno, ob tem pa bodimo pošteni in opozorimo tudi na morebitne napake ali poškodbe izdelka.
  4. Kontaktni podatki. Pomembno je, da v opisu navedemo svoje kontaktne podatke in čas, ko smo dosegljivi.
  5. Cena. Postavite pametno ceno, pohlep se ne splača.

Kako dostaviti kupcem rabljeno blago?
»Pri osebnem prevzemu se dogajajo res zanimive stvari. Kupca potem vidiš čisto drugače,« pove Marja. Za plačilo se lahko dogovorite tudi po povzetju, vendar vam to zviša ceno. Poštnina za izdelek, težji od deset kilogramov, stane že deset evrov. »Največ tvegamo, če igramo na karto zaupanja. Prevar je veliko,« še opozarja.
Goljufije se lahko zgodijo vsem. »Goljufi izkoriščajo vse mogoče spletne oglasnike, pošiljajo tudi neresnične slike potrditve plačila. Vi mu nato izdelek pošljete, denarja pa ne boste dobili,« opozarja Miličeva. Dodaja, da obstajajo tudi goljufi, ki vam rečejo, da bodo plačali več za izdelek, a da vi pokrijete strošek transporta. »Ne verjemite zgodbicam, obljubam, ne dajte se čustveno izsiljevati, ne nasedajte grožnjam z FBI in CIO. Če vidite, da naj bi denar nakazali prek Western Uniona, bežite stran.«

Za nekatere stvari ni kupca
»Včasih česa tudi ne moremo prodati, verjetno zato, ker starši svojim otrokom raje kupujejo nove stvari namesto rabljenih,« opaža Marja. Poleg tega ugotavlja, da kupci raje vidijo, če ohranimo originalno embalažo izdelka, ker je videti bolj verodostojno. »Spraviti je treba tudi račune in garancije, na primer garancija na jogije je do 30 let.«

Zelo smo se nasmejali nekaterim zelo izvirnim oglasom, ki so nam jih poslali iz Bolha.com.

Zelo smo se nasmejali nekaterim zelo izvirnim oglasom, ki so nam jih poslali iz Bolha.com.

Odštekani oglasi
Veliko je tudi čudnih, drugačnih in nevsakdanjih oglasov. Na Bolhi.com je bil objavljen oglas starejšega gospoda, ki je za 60 tisočakov prodajal svojo ledvico. Zanimiv je oglas za ključ za v nebesa za osem evrov. Najde se oglas za obrabljene Guccijeve nogavice, ki jih je spletla stara mama, kupite lahko duha v steklenici za 52 evrov in snežaka, ki je ostal od lanske sezone. Za strastne zbiratelje se najde tudi ovitek čokolade gorenjka iz leta 1999.

 

Prvi dan nam je bančne osnove pojasnil Roman Budna iz Sberbank, nato nas je nasmejal komedijant Sašo Stare, ki je predstavil tudi svojo službo. Drugi dan smo imeli borzni dan, ko nam je Vid Pajič iz Triglav Skladov predstavil borzne osnove, Andraž Aš iz Ljubljanske borze pa pokazal, kako deluje borza, predstavil borzni zverinjak in tudi borzne zlome. Dan pa smo zaključili s klepetom s kriptomilijonarjem Damianom Merlakom.

Tretji dan pa je bil dan za pametni šoping. Računalniški strokovnjak Miran Varga je predstavil, kako pametno nakupovati preko spleta. Srečali smo se tudi s Primožem in Boštjanom iz Siddharte.

Veselimo se četrtega dne Poletne finančne šole – karierni dan.