Drugi dan Poletne finančne šole je bil zelo razburljiv. Spoznali smo osnove borznega trgovanja, si pogledali Bloombergov terminal in tudi delo upravljavcev premoženja. Vid Pajič iz Triglav Skladov je izpostavil 5 osnovnih borznih spoznanj.

Andraž Aš iz Ljubljanske borze pa je predstavil borzni zverinjak oziroma termine, ki jih uporabljamo v borznem svetu kot so bik, medved, ovca, pujs, mrtva mačka… predstavil pa je tudi borzne zlome, spomnil tudi na boleče obdobje leta 2008, ko se je zgodil najprej borzni zlom, nato recesijo.

Borzni dan se je zaključil z 31-letnim milijonarjem Damianom Merlakom, ki je mladim predstavil svoje začetke, kaj je počel kot 15- ali 16-letnik. Razkril je zelo veliko zanimivih stvari, med drugim tudi, da bo kupoval bitcoin, ko bo cena upadla na 3.000 dolarjev.

Dan je bil zelo pester. Mladi so bili zadovoljni. Zbrali smo nekaj mnenj.

Eva Vidmar, 18 let: "Zelo poučno je bilo vse okrog delnic. Vid Pajič je vse povedal razumljivo in enostavno. Naučila sem se veliko novega. Všeč mi je bil tudi prikaz terminala Bloomberg. Spoznali smo še milijonarja, ki je povedal veliko zanimivih stvari o kriptovalutah."

Eva Vidmar, 18 let: “Zelo poučno je bilo vse okrog delnic. Vid Pajič je vse povedal razumljivo in enostavno. Naučila sem se veliko novega. Všeč mi je bil tudi prikaz terminala Bloomberg. Spoznali smo še milijonarja, ki je povedal veliko zanimivih stvari o kriptovalutah.”

Gaja Aš, 17 let: "Naučila sem se ogromno novih borzno-finančnih izrazov, da se sploh lahko znajdem v tem finančnem svetu, čeprav ne vem, če bi dejansko študirala kaj takega, ker sem bolj umetniški tip."

Gaja Aš, 17 let: “Naučila sem se ogromno novih borzno-finančnih izrazov, da se sploh lahko znajdem v tem finančnem svetu, čeprav ne vem, če bi dejansko študirala kaj takega, ker sem bolj umetniški tip.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klara Bajc, 14 let: "Zanimivo mi je bilo, da je delnica Facebooka vredna 200 dolarjev in da je Facebook vreden skoraj 600 milijard. Zapomnila sem si, da je Apple največ vredno podjetje. Zanimivi so bili tudi grafi, ki so prikazovali gibanje cen Applovih delnic, ker so pred časom precej padle, pa potem spet zrastle. Iz tega sem se naučila, da če bi sama prodajala delnice, bi jih prodala takrat, ko bi cena dosegla višek in se potem začela zmanjševati. Tako ne bi izgubila veliko in še vedno dovolj zaslužila. Damian Merlak pa mi je bil zanimiv zato, ker je v bistvu iz skoraj nič dela zaslužil zelo veliko denarja. Zdaj živi na Malti, kamor bi tudi sama rada šla. "

Klara Bajc, 14 let: “Zanimivo mi je bilo, da je delnica Facebooka vredna 200 dolarjev in da je Facebook vreden skoraj 600 milijard. Zapomnila sem si, da je Apple največ vredno podjetje. Zanimivi so bili tudi grafi, ki so prikazovali gibanje cen Applovih delnic, ker so pred časom precej padle, pa potem spet zrasle. Naučila sem se, da če bi sama prodajala delnice, bi jih prodala takrat, ko bi cena dosegla višek in se potem začela zmanjševati. Tako ne bi izgubila veliko in še vedno dovolj zaslužila. Damian Merlak pa mi je bil zanimiv zato, ker je v bistvu iz skoraj nič zaslužil zelo veliko denarja. Zdaj živi na Malti, kamor bi tudi sama rada šla.”

Andrej Planinšek, 18 let: "Vse, kar smo izvedeli na Triglav Skladih od Vida Pajiča, je bilo zelo enostavno prikazano. Ni bilo zapletanja in težkih izrazov. Najbolj si bom zapomnil Bloombergov terminal, ki smo ga lahko videli v živo, saj to vendarle ni dostopno vsem. Veliko sem izvedel tudi v internem pogovoru z Vidom, saj me je zanimala njegova izobrazba, ker bi tudi sam želel delati nekaj podobnega kot on. Izvedel sem, da je po izobrazbi ekonomist. Presenetilo pa me je, da je rekel, da imajo tisti, ki končajo finančno matematiko enake ali celo boljše možnosti v borznem poslu. Všeč mi je bil tudi pogovor z ustanoviteljem Bitstampa, zelo zanimiva zgodba."

Andrej Planinšek, 18 let: “Vse, kar smo izvedeli na Triglav Skladih od Vida Pajiča, je bilo zelo enostavno prikazano. Ni bilo zapletanja in težkih izrazov. Najbolj si bom zapomnil Bloombergov terminal, ki smo ga lahko videli v živo, saj to vendarle ni dostopno vsem. Veliko sem izvedel tudi v internem pogovoru z Vidom, saj me je zanimala njegova izobrazba, ker bi tudi sam želel delati nekaj podobnega kot on. Izvedel sem, da je po izobrazbi ekonomist. Presenetilo pa me je, da je rekel, da imajo tisti, ki končajo finančno matematiko enake ali celo boljše možnosti v borznem poslu. Všeč mi je bil tudi pogovor z ustanoviteljem Bitstampa, zelo zanimiva zgodba.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi dan nam je bančne osnove pojasnil Roman Budna iz Sberbank, nato nas je nasmejal komedijant Sašo Stare, ki je predstavil tudi svojo službo. Drugi dan smo imeli borzni dan, ko nam je Vid Pajič iz Triglav Skladov predstavil borzne osnove, Andraž Aš iz Ljubljanske borze pa pokazal, kako deluje borza, predstavil borzni zverinjak in tudi borzne zlome. Dan pa smo zaključili s klepetom s kriptomilijonarjem Damianom Merlakom.

Tretji dan pa je bil dan za pametni šoping. Računalniški strokovnjak Miran Varga je predstavil,kako pametno nakupovati preko spleta. Srečali smo se tudi s Primožem in Boštjanom iz Siddharte.

Zadnji dan, ko smo imeli karierni dan in od Vesne Miloševič Zupančič iz e-študentskega servisa izvedeli, kako do prve službe, od Klare Zavrl iz Competa pa, kako do sanjskega poklica in spoznali smo  zvezdnico Instagrama 18-letno Gajo Prestor.