Kako postati solastnik vročih delnic kot so Facebook, Snapchat, Apple…? Kdaj kupovati in kdaj prodajati delnice, je 26 mladim na drugem dnevu Poletne finančne šole pojasnil Vid Pajič, upravljavec premoženja Triglav Sklada.    

Vid Pajič in Nataša Trtnik iz družbe Triglav Skladi sta lepo sprejela mlade, ki so z zanimanjem poslušali o tem, kako kupiti delnice Facebooka, Snapchata, Appla...

Vid Pajič in Nataša Trtnik iz družbe Triglav Skladi sta lepo sprejela mlade, ki so z zanimanjem poslušali o tem, kako kupiti delnice Facebooka, Snapchata, Appla…

»Delnice Facebooka, Snapchata, Appla in verige hotelov v Las Vegasu so ene bolj zaželenih delnic. Vprašanje pa je, kdaj jih kupiti, koliko in tudi kdaj jih prodati,« je povedal Vid Pajič, upravljavec premoženja pri Triglav Skladih, ki je 26 mladim predstavil borzni parket. Tržna vrednost Facebooka je 583 milijard dolarjev, Snapchata 16 milijard dolarjev, Appla pa kar 911 milijard dolarjev in je tako najdražje podjetje na borzi. Za primerjavo: farmacevt Krka je kot največje slovensko borzno podjetje vredno 1,9 milijarde  evrov (pribl. 2,2 milijarde dolarjev). »Ker najverjetneje nimamo toliko denarja, da bi kupili ta podjetja v celoti, lahko z razmeroma majhnimi zneski vseeno postanemo njihovi solastniki, in sicer z nakupi delnic ali pa točk vzajemnega sklada,« svetuje Vid Pajič. Delnica je lastniški vrednostni papir, ki za imetnika pomeni delež v lastništvu delniške družbe. Delnica nam prinese dve pravici: pravico do soudeležbe v dobičku podjetja (dividende) in pravico do soodločanja v podjetju. »Zavedati pa se je treba, da vsa podjetja ne ustvarjajo dobička. Denimo v znanem podjetju Tesla še nikoli niso zaključili leta pozitivno,« opozarja Pajič. »Tudi pravica do soodločanja je pomembna, saj omogoča malim delničarjem, da povezani z drugimi delničarji dosežejo spremembe.«

Kaj so se naučili mladi, preverite tu.

Pet osnovnih borznih spoznanj

 1. Zakaj je bolje imeti denar vložen v delnice kot pa na banki?

»Realna donosnost naložb pomeni, da gledamo, koliko je evro vreden danes in kaj dobimo za ta evro. Kadar vlagamo dolgoročno, je nevarnost, da bo denarju, vloženemu na bankah, zaradi inflacije upadla vrednost,« opozarja Pajič. »Če varčujemo kratkoročno, ni pametno prihrankov vlagati v delnice. Če pa varčujemo za stanovanje, ki ga bomo kupili čez 15 ali 20 let, so delniške naložbe smiselne.«

 1. Bloomberg terminal. Veliko številk, grafov, funkcij.... spoznali smo, kako si upravljavci pomagajo s takšnim terminalom pri iskanju naložb.

  Bloomberg terminal. Veliko številk, grafov, funkcij…. spoznali smo, kako si upravljavci pomagajo s takšnim terminalom pri iskanju naložb.

   Kako se odločiti, katero delnico izbrati?
  V množici delnic je ta odločitev lahko zelo težka. Na vrednost delnic vpliva veliko podatkov, tečaji pa se odzovejo na vsako novo informacijo. »Pričakovanja so zelo pomemben del cene delnic. Imamo lahko dve podjetji. Vsako ima 100 enot dobička, a za eno pričakujemo, da bo naslednje leto imelo 150 enot dobička, zato raje vložimo v to podjetje kot v drugo, za katero se ne pričakuje takšen dobiček,« razlaga Vid Pajič.

Drugi pristop odločanja za nakup delnic je tehnični. Tehnične analize se osredotočajo na gibanje cen na borzi. Med sabo pa lahko primerjamo tudi podobna podjetja.

 1. Petki boljši za vlaganje kot ponedeljki

Eden od dejavnikov, ki vplivajo na vrednost podjetja, so trendi. Druga stvar so morebitne odprte tožbe, ki lahko podjetje veliko stanejo. Pajič omeni Volkswagnovo težavo z dizelskimi motorji. Pomembno je tudi vzdušje na trgu. »Študije kažejo, da so petki dobičkonosnejši kot ponedeljki,« navaja. Ko govorimo o vzdušju na trgu, ne moremo mimo znanega pregovora borznega guruja Warrena Buffetta: »Prodaj takrat, ko so drugi pohlepni, in kupuj takrat, ko so drugi prestrašeni.« Vlagatelji so tudi pripravljeni plačati več za podjetja, ki imajo sposobno vodstvo.

 1. Kdaj kupiti? Kdaj prodati?
  Po predavanju so mladi želeli še več informacij od upravljavca premoženja Vida Pajiča.

  Po predavanju so mladi želeli še več informacij od upravljavca premoženja Vida Pajiča.

Vid Pajič je omenil zgodbo tretjega soustanovitelja Appla Ronalda Wayna, ki je svoj 10-odstotni delež podjetja prodal za 800 dolarjev, danes bi bil njegov delež vreden 90 milijard. Menda, da ni želel tvegati, saj so lastniki delno jamčili tudi z lastnim premoženjem. »Gibanje tečajev na borzi je res uganka. Težko se je odločiti, kdaj kupiti in kdaj prodati,« pravi upravljavec premoženja Pajič.

Delnice lahko kupimo tudi, ko so »na razprodaji«. Do tega lahko pride ob denimo odstopu vodstva, kar pa naj ne bi občutno vplivalo na poslovanje ustaljenih podjetij. Kupimo jih tudi takrat, ko dosežejo ceno, pri kateri se nam zdi nakup smiseln.

Še težji del pa pride, ko želimo delnice prodati. Če ima neko podjetje predvideno veliko večjo rast in enak faktor vrednotenja kot delnice, katerih lastnik smo, je prodaja smiselna. Pomemben kazalnik je tudi neupravičena hitra rast cene. Ko cena delnic nenadzorovano raste, jih začnejo kupovati vsi, in če je ta rast upravičena, potem je cena logična. Če pa razloga za rast ne najdemo, je bolje delnice prodati in poiskati novo naložbo.

Pretekli donosi ne zagotavljajo prihodnjih donosov. »Ta zapis boste videli v drobnem tisku. Kadar dokupujemo naložbo, katere cena je upadla, moramo res vedeti, kaj delamo. Preverite, zakaj je upadla, kakšna dejstva so v ozadju,« svetuje Pajič.

 1. Čustva na borzi

Čeprav marsikdo misli, da so v ozadju vlaganja v delnice samo številke, pa pri borznih odločitvah igrajo pomembno vlogo tudi čustva. »Če ste dolgoročni vlagatelj in če cena delnice upade za 40 ali 50 odstotkov, je najtežje vztrajati, a ravno to je treba storiti, saj se cena dolgoročno ustali. Umik je značilen predvsem za manjše vlagatelje, ki menijo, da so se opekli, zato delnice prodajo. Dejansko pa je treba vztrajati. Da vlagatelje ne bi preveč bolelo, je rešitev ta, da ne vložimo vsega v eno delnico, ampak minimalno v 20 delnic in se tako izognemo velikim izgubam,« svetuje Pajič.

Najprej bančni, nato borzni dan

Poletna finančna šola za najstnike, ki jo organizira revija Moje finance, je v polnem teku. Z otroki smo na terenu vsak dan. Po bančnem dnevu, ko nam je Roman Budna iz Sberbank pojasnil bančne osnove ter komedijant Sašo Stare, kako je postal podjetnik, je sledil borzni dan.

Jeej, veselje po zaključku prvega dne poletne finančne šole.

Jeej, veselje po zaključku prvega dne poletne finančne šole.