Kaj so se mladi naučili prvi dan Poletne finančne šole, ki je potekala pod okriljem revije Moje finance?

Prvi dan smo z mladimi imeli bančni dan. Obiskali smo banko, kjer nam je Roman Budna, vodja oddelka za bančne produkte in prokurist pri Sberbank pojasnil, kako pri 18. letih do avta in pri 30ih letih do stanovanja.

Mlade je zanimalo tudi, kako financirati 5.000 evrov vredne počitnice v Miamiu – z varčevanjem ali s kreditiranjem. Spoznali smo kaj je limit, kreditna kartica, ugotovili pa tudi, da so že 19-letniki lahko končajo v osebnem stečaju, če ne poskrbijo za

Tilen, 14 let, Moje finance resiz

TILEN, 14 let: “Danes mi je bilo dobro. Glede osebnega proračuna sem veliko stvari, ki jih je gospod Budna iz Sberbank odpredaval, že vedel, saj sem o tem sem že imel predavanje. Mi je bilo pa zanimivo poslušati komika Sašota Stareta, kako poteka ustvarjalni proces, kaj pomeni živeti življenje komika.” 

ARNE, 17 let Prvi del se mi je zdel zelo uporaben. Zanimivo mi je bilo poslušati o kreditih, kako potekajo stvari na bankah. Teh poučnih stvari se v šolah ne učimo, pa bi jih želeli izvedeti prav tam, da bi se lahko mladi pripravili na prihodnost – tudi glede kreditov. Dobil sem to, kar sem hotel zvedeti.

ARNE, 17 let
“Prvi del se mi je zdel zelo uporaben. Zanimivo mi je bilo poslušati o kreditih, kako potekajo stvari na bankah. Teh poučnih stvari se v šolah ne učimo, pa bi jih želeli izvedeti prav tam, da bi se lahko mladi pripravili na prihodnost – tudi glede kreditov. Dobil sem to, kar sem hotel zvedeti.”

NIKA, 14 let Vse mi je bilo zelo zanimivo, še posebej pa mi je bilo všeč, da smo imeli na koncu zadnji del s komikom Sašom Staretom, ker je bilo smešno. Kar pa se tiče osebnih financ – zdaj so mi nekatere stvari bolj jasne, bolj logične. Naučila sem se nekaj izrazov, ki jih prej nisem poznala – kaj je recimo EOM (efektivna obrestna mera).

NIKA, 14 let
“Vse mi je bilo zelo zanimivo, še posebej pa mi je bilo všeč, da smo imeli na koncu del s komikom Sašom Staretom, ker je bilo smešno. Kar pa se tiče osebnih financ – zdaj so mi nekatere stvari bolj jasne in logične kot prej. Naučila sem se nekaj izrazov, ki jih prej nisem poznala – kaj je recimo EOM (efektivna obrestna mera).”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi dan nam je bančne osnove pojasnil Roman Budna iz Sberbank, nato nas je nasmejal komedijant Sašo Stare, ki je predstavil tudi svojo službo. Drugi dan smo imeli borzni dan, ko nam je Vid Pajič iz Triglav Skladov predstavil borzne osnove, Andraž Aš iz Ljubljanske borze pa pokazal, kako deluje borza, predstavil borzni zverinjak in tudi borzne zlome. Dan pa smo zaključili s klepetom s kriptomilijonarjem Damianom Merlakom.

Tretji dan pa je bil dan za pametni šoping. Računalniški strokovnjak Miran Varga je predstavil,kako pametno nakupovati preko spleta. Srečali smo se tudi s Primožem in Boštjanom iz Siddharte.

Zadnji dan, ko smo imeli karierni dan in od Vesne Miloševič Zupančič iz e-študentskega servisa izvedeli, kako do prve službe, od Klare Zavrl iz Competa pa, kako do sanjskega poklica in spoznali smo  zvezdnico Instagrama 18-letno Gajo Prestor.